Pécsen is több száz tescós dolgozó sztrájkolhat!

Több napig nem lesz Tescózás

A baranyai Tesco áruházak dolgozói is csatlakozhatnak ahhoz a sztrájkhoz, amit azért helyeztek kilátásba, mert a multival nem tudtak dűlőre jutni a fizetésemelés ügyében. A dolgozók többsége ugyanis szakmunkás minimálbért keres. 

hirdetés

Évekkel ezelőtt a multinacionális cégek azzal is “megfoghatták” munkavállalóikat, hogy bizony azért nem emelik a fizetést, mert úgysem találnak máshol munkát a dolgozók. A helyzet azonban már megfordult, van, ahol női esztergályosokat is keresnek, más ágazatban pedig közel 100 embert tudnának felvenni gond nélkül, annyira kevesen vannak.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a Tescóban dolgozók megbecsülése miatt belengette a sztrájk lehetőségét. Ez végső soron akár azzal is járhat – ha nem egyeznek meg –, hogy 760 baranyai tescós nem dolgozik majd, vagy lelassítják munkájukat.

Pancza Klára, a szakszervezet dél-dunántúli vezetője elmondta, országos készültség van, ami minden Tescóra érvényes, ugyanakkor nem biztos, hogy be is következik.

– Lehetséges, hogy elegendő a munkabeszüntetés, vagy a munka lassításának kilátásba helyezése is ahhoz, hogy tárgyaljanak a béremelésről – mondta lapunknak. – Az a cél, hogy elinduljon a bérrendezés, ez a tapasztalatok szerint többszöri tárgyalást igényel a szakszervezet és a munkáltató között, amihez idő kell.

A problémát az okozza, hogy az érdekképviselet álláspontja szerint a vállalat hiába volt nyereséges, nem emelik meg a bért. Úgy látják, hogy attól függetlenül, hogy idéntől magasabb lett a szakmunkás minimálbér a Tescónak emelnie kellene.

– Ami kötelező, az kötelező, de szeretnénk, hogyha jobban megbecsülnék a Tescóban dolgozókat is. Gondot jelent az is, hogy a jelenlegi helyzetben nagyjából ugyanannyit kereshet az, aki tíz éve van a cégnél, és az, aki kezdőként lép munkába – tette hozzá.

Az érdekképviseleti vezető szerint jelenleg más áruházaknál valamivel jobb a helyzet, talán a legjobban a magyar kézben lévő barkácsáruháznál, a Praktikernél keresnek a munkavállalók. Egyébként korábban az OBI-nál –  ilyen áruház legközelebb Kaposváron van – is hasonlóan sztrájk előtti hangulat volt, ám szakszervezeti nyomásra végül tárgyalóasztalhoz ültek a felek, így sikerült megegyezniük.

Ugyanakkor a Tescónak lenne mit a tejbe aprítania, az Independent ugyanis áprilisban arról írt, hogy 1,28 milliárd fontos nyereséget várnak a mostani pénzügyi évben, azaz közel 470 milliárd forintot tehetnének zsebre.