Pécsen járt az amerikai nagykövet

Colleen Bell amerikai nagykövet szerint az amerikanisztikai tanulmányokat folytató kutatók, ösztöndíjasok fontos hídszerepet töltenek be az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában.

hirdetés

A nagykövet erről a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Ibero-Amerika Hetének és a Hungarian Association for American Studies (HAAS – Amerikanisták Magyarországi Társasága) közös programján beszélt csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

Colleen Bell hozzátette, a kutatók fenntartják a két kultúra közötti eszmecserét, kölcsönösen inspirálják egymás. Az Egyesült Államok jó hírét viszik a világban, aközben – az amerikaiakétól különböző nézőpontjuk révén – az Egyesült Államok polgárai is kicsit jobban megismerhetik önmagukat.

A nagykövet felidézte, skóciai tanulmányai során derült ki számára, hogy “más nézőpontból tekintve tudjuk leginkább értékelni saját kultúránkat”.

Colleen Bell kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban kutatási lehetőséget, ösztöndíjakat biztosító – idén 70 éves – Fulbright Egyesület novemberben egy hónapos rendezvénysorozattal ünnepli jubileumát.

Bódis József, a PTE rektora újságíróknak azt mondta, hogy az Ibero-Amerika Hét és a HAAS közös programja keretében történelmi, kulturális, politikai kérdések kerülnek terítékre.

“A mai globalizált világban e konferenciák hozzásegítenek az aktuális társadalmi mozgások és jelenségek mélyebb megértéséhez” – fogalmazott.

Az MTI-hez eljuttatott írásos összefoglaló szerint a PTE Ibero-Amerika Központja május 9. és 14. között tizenhetedik alkalommal tartja meg a spanyolul-portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatát.

Az Ibero-Amerika Hét célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció bemutatása színvonalas programok segítségével, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, tudományos együttműködéseinek elősegítése – írták, hozzátéve, hogy az idei tanácskozást Amerikák: globális változások és felelősségek témakörrel tartják meg.

A csütörtöki tanácskozáson köszöntőt mondott Lisa Helfand, Kanada magyarországi nagykövete és Brückner Huba, a Fulbright Bizottság magyarországi részlegének volt igazgatója. Az Ibero-Amerika Hét fővédnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az MTI érdeklődésére a PTE közölte, spanyol és portugál nyelvterületről 119 hallgató tanul az egyetem karain: a legtöbben Spanyolországból, Brazíliából, Portugáliából és Ecuadorból érkeztek a baranyai megyeszékhelyre.