Gyurcsány-dolgozat nincs a PTE-n – Frissítve!

Az egykori pécsi tanárképző főiskolán 1984-ben szerzett diplomát Gyurcsány Ferenc, majd pedig a pécsi egyetem közgazdaságtudományi karán 1990-ben is lediplomázott, de már nem tárolják a  pécsi egyetemen szakdolgozatait.

hirdetés


A Facebookon Gyurcsány Ferenc által közzétett fotók szerint az egykori kormányfő elégséges, közepes dolgozatot írt, majd végül négyes érdemjeggyel kapta meg diplomáját 1990-ben a közgazdaságtudományi karon, míg korábbi főiskolai szakdolgozatát a technika tanszéken írta, amely azóta megszűnt.

A munkája kapcsán – Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök kisdoktori dolgozatát követően – azonban kétségek jelentek meg az internetes újságokban, hogy valóban készített-e dolgozatot vagy sem. Gyurcsány szerint ugyanakkor az ő két diplomamunkája is megvan, azokat csak elő kell keresnie, ez pedig hetekig is eltarthat.

A PTE sajtóreferense, Kottász Gergely közölte: a közgáz kar átadja a diplomamunkákat az Egyetemi Levéltárnak, ahol öt évre visszamenőleg őrzik meg a munkákat, ezt követően azokat leselejtezik.

Ennélfogva, tette hozzá, az 1990-ben készült szakdolgozatok sincsenek már meg, így Gyurcsány Ferencé sem.

Ám hangsúlyozta: a szakdolgozatok minden fontos információjáról megőrzik az adatokat az egyetemi adatbázisokban, így többek között a szakdolgozat szerzőjét, nyilvántartási számát, a beadás évszámát – mindez visszakereshető. Így az ominózus szakdolgozatok adatai is szerepelnek az egyetemi adatbázisban, ezek azonban személyes adatnak minősülnek, és csak a dolgozat szerzőjének írásbeli hozzájárulásával adhatóak ki.

Elmondta azt is, hogy a karok saját hatáskörébe tartozik, miképpen rendelkeznek a szakdolgozatok tárolásáról, nincs egységes szabályzat. Hasonlóképpen nyilatkozott Lengvári István, a PTE levéltárának igazgatója, mondván, ezen anyagok nem minősülnek közokiratnak, így azokat nem kötelező megőriznie az egyetemnek.

 

Frissítve (11:46):

Lássuk Gyurcsány szakdolgozatát is!

Az elmúlt hónapok plágiumbotránya egyre több politikust késztetett „coming out”-ra. A társadalom igazságérzete azt diktálja, hogy a lebukott államfő után a politikai elit más szereplői is tisztázzák: felsőfokú képesítésüket tisztességesen, a jog és erkölcs szabályainak betartásával szerezték meg.

Ezért a Jobbik nevében felszólítom Gyurcsány Ferencet: adjon felhatalmazást a Janus Pannonius Tudományegyetemnek, hogy hozza nyilvánosságra szakdolgozatát! Nem csak az elvtársak által befolyásolt osztályzatokat tartalmazó indexet kívánjuk látni, hanem az egész szakdolgozatot!

Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

Frissítve (13:51):

Szerdai megkeresésünk után a PTE pontosította korábban adott információt, s így kiderült, hogy Gyurcsány tanárképző főiskolai diplomamunkája szerepel  a PTE kari jegyzékében, ám más, 1984-ben készült szakdolgozattól eltérően éppen a volt kormányfő dokumentumát nem lelik.

Frissítve (18:22)

Ha megtalálja, nyilvánosságra hozza szakdolgozatait Gyurcsány Ferenc

Ha megtalálja, nyilvánosságra hozza szakdolgozatait Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke csütörtökön arra a hírre reagált, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) leállította 1984-ben írt diplomamunkájának keresését.

A politikus egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem fogja kezét-lábát törni, hogy megtalálja dolgozatainak saját példányait, de a normálisan elvárható, átlagos erőfeszítéseket megteszi a diplomamunkák felkutatása érdekében.
Gyurcsány Ferenc elmondta, jó pár ezer kötetes könyvtára van és a pécsi idők óta hatszor költözött, sok holmi még mindig dobozokban van. A következő napokban, hetekben azonban ki fogja nyitni a dobozokat, és végignézi a polcokon a köteteket.
Az egykori kormányfő kifejtette, nem tudja, van-e politikai provokáció vagy szándékosság a mögött, hogy Pécsett nem találják a szakdolgozatát, de ahhoz már hozzászokott, hogy ha a jobboldalnak baja van, a második mondatban eltalálnak hozzá.
A politikus szerint kiszámítható volt, hogy már a köztársasági elnök lemondásának éjszakáján elkezdtek foglalkozni az ő szakdolgozatával.