Pécsi az ország első távirányítós orgonája

Gombnyomásra képes Bachot játszani a pécsi bazilika hatezer sípból álló orgonája. Korábban álmodni sem mertek arról, hogy az 1891-ben felszentelt hangszert egyszer távirányítóval is meg tudják szólaltatni, orgonaművész nélkül. Most megtörtént, méghozzá az országban elsőként.

hirdetés

Pécsi informatikus, mérnök és orgonaépítő is dolgozott azon a fejlesztésen, amelyet még az ezredfordulón álmodott meg a Pécsi Egyházmegye. A terv az volt, hogy a pécsi bazilikába érkező turisták ne csak misén hallhassák a hangszerek királynőjét, a méltán híres Angster-orgonát. Így hát a fejlesztők egy olyan, számítógéppel kiegészített rendszert alkottak meg, amely szinte önműködővé tette a pécsi hangszert.

A visszajátszó berendezés mind a 6000 sípot képes megszólaltatni
A visszajátszó berendezés mind a 6000 sípot képes megszólaltatni

– Több mint húsz művet programoztunk be, amelyeket Kovács Szilárd orgonaművész, a székesegyház zenei igazgatója játszott fel nekünk. Így ha megérkeznek a turisták, akkor ezen művek közül tudnak válogatni, akár egy gombnyomásra meg tudják szólaltatni a hatalmas hangszert – mesélte Zidarics Zoltán programozó.

Az ötlet és a szerkezet híre már bejárta az országot, így Budapesten készül a legújabb ilyen eszköz, természetesen pécsiek által.

A pécsi fejlesztés azért is egyedülálló, mert ugyanazt az élményt adja vissza, mintha valaki valóban játszana a hangszeren.

orgona
Egyedülálló a pécsi fejlesztés

– Az egész érdekessége, hogy nincs hangfal, itt tényleg az orgona szól, méghozzá magától – tette hozzá Zidarics Zoltán. A találmányon még az orgonaművészek is meglepődtek, mert ilyen minőségben soha nem hallották vissza saját műveiket.