Nemzetközi összefogás az EU-s milliárdokért

A Fővárosi Törvényszék nyilvántartásba vette a pécsi székhelyű Pannon Európai Területi Társulást (Pannon EGTC), így elindulhat a szakmai munka a magyar önkormányzatok és a szlovén Lendva részvételével 2010-ben megalakult szervezetben – derült ki a társulás Pécsen rendezett ünnepi közgyűlésén csütörtökön.

hirdetés

Mint azt a Pannon EGTC elnöke, Páva Zsolt a szervezet csütörtökön rendezett pécsi közgyűlésén elmondta, a 49 magyar önkormányzat és a szlovén Lendva részvételével tavalyelőtt megalakult Pannon EGTC bejegyzését követően elindulhat az a munka a szervezetben, amely a 2014-ig hátralévő két évben felméri a terület helyzetét, lehetőségeit. Mint mondta, a szervezetben végzett szakmai munka és programozás révén a területén működő önkormányzatok – így Pécs városa is – újabb gazdaságfejlesztési lehetőséghez jutnak.

Az EGTC-k az Európai Unió első olyan jogi eszközei, amelyek jogi személyiséget és keretet nyújtanak az európai önkormányzatok és régiók együttműködésére, az uniós támogatások hatékony felhasználására. Az EGTC-k keretein belül lehetőség van – sok más mellett – közös infrastruktúra-fejlesztésre, egészségügyi együttműködések kiépítésére, természetvédelmi kooperációra is.

Ennek alapján projektterveket fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a 2014-ben megnyíló, összesen 11,7 milliárd eurós fejlesztési forrásra mielőbb be lehessen adni a pályázatokat, és az elnyert összegek lehívása mielőbb megtörténhessen.

Az ünnepi közgyűlésen a szervezethez csatlakozott két új szlovén partner: Moravske Toplice és Ptuj, a baranyai önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint újabb stratégiai fontosságú magyar városok: Beremend, Siklós, Siófok és Villány. A közgyűlésen megfigyelőként jelen voltak a Horvát Nagykövetség és a Szlovén Nagykövetség munkatársai, a horvát konzul, Eszék alpolgármestere, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének képviselője is.