Pécsett elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A személygépjárművek helyett célszerű a tömegközlekedést használni, s a szénnel, illetve a fával való tüzelés mellőzése is enyhíthet a helyzeten.

hirdetés

“Szállópor (PM10) szennyezőanyag okozta szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése és lakossági tájékoztató

Mint Pécs Megyei Jogú Város polgármestere a 39 /2009. (11.09.) számú önkormányzati rendelet felhatalmazása alapján a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendeltem el 2011. év 11. hó 2. nap 8 órakor por légszennyező anyag miatt.

A tájékoztató teljes terjedelmében a www.gov.pecs.hu honlapon olvasható.

Pécs területén egyidejűleg 3 monitorállomás mérései alapján az elmúlt két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3) a szállópor (PM10) légköri koncentrációja:

Dátum idő PM10  

Szabadság u.

PM10 

Boszorkány u.

PM10  

Nevelési Központ

[µg/m3] [µg/m3] [µg/m3]
2011.10.31. 00:00 130,6 90,0 78,0
2011.11.01 00:00 120,5 98,9 79,1

A meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi légköri állapot is kedvez a szmoghelyzet fennmaradásának.

A szállópor egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját.

A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozás mértékét befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel és a toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak, és elősegítik ezek bejutását a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben illetve keringési betegségben szenvedők, idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, aktív testmozgást, illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként diesel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel vagy gyalogosan. Kerüljék a szénnel, illetve a fával történő tüzelést, alkalmazzanak gázt vagy villamos energiát a fűtésre!

További tájékoztatást kaphatnak az önkormányzat Referatúra Főosztályán a következő telefonszámán: 72/ 533-975, illetve a levegőminőségi adatokról a következő internetes honlapon: http//www.pecstv.hu/levego

A szmogriadó fokozat változtatását vagy megszüntetését külön rendelem el.

Együttműködésüket előre is köszönöm.”

Dr. Páva Zsolt polgármester