Pécsett is emlékeztek Nagy Imrére

Több mint tíz éve tartanak megemlékezést Nagy Imre halálának évfordulóján, június 16-án Pécsett. A pécsi emlékezők közül többen átélték, vagy ahogy ők mondják “csinálták a forradalmat”.

hirdetés

Városvezetők, rokonok és az ’56-os szabadságharc résztvevői is fejet hajtottak a pécsi ’48-as téren található ’56-os emlékműnél. A koszorúzással egybekötött megemlékezést egykori egyetemi diákok hívták életre a baranyai megyeszékhelyen.

56os (2)

Az emlékezők sorában volt Debreczeni László is, aki ötödéves egyetemistaként az akkori diákparlament elnöke volt és később 3,5 év börtönre ítélték; amnesztiával egy évvel korábban szabadult. Debreczeni László a megemlékezésen elmondta: orvosnak készült, nem forradalmárnak, a felszólalásai miatt ítélték el, pedig vér nem tapadt a kezéhez. Ezután vonult börtönbe, társai közül pedig többen külföldre menekültek.

Rozs András niyugalmazott levéltáros arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy Pécsett szeretnék, ha az ’56-os forradalomra nemcsak októberben, hanem júniusban is megemlékeznének. Az eseményen koszorút és virágot helyezett el Girán János Pécs alpolgármestere, valamint Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője is.