Pécsett hódítottak a portugieserek

Harmadik alkalommal rendezte meg április 10-én és 11-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin kiadója, a VinOliva Kft. a Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt, amely a fajta egyetlen határokon átívelő megmérettetése. A három év alatt megkétszereződött a résztvevő országok száma, csakúgy, mint a versenyt követő kóstolófesztiválra ellátogató borkedvelőké, így a sikerrel záró pécsi világtalálkozó szervezők már a folytatáson gondolkodnak. Jövőre is lesz verseny, lesz fesztivál, de addigra szeretnék időzíteni a portugieser történetét és jelenlegi helyzetét feltérképező könyv kiadását is.

hirdetés

Szinte minden borfajtának rendeznek versenyeket világszerte, Pécsett immár harmadik éve a Baranyában rendkívül elterjedt és közkedvelt portugieser (vagy régi nevén kékoportó) kapott nemzetközi versenyt.

Tavalyelőtt 4 országból 62 bort, tavaly 6 országból 72 tételt, míg az idén 8 országból 67 bort neveztek a versenyre. A borászok a megmérettetésre fiatal, 2014-es portugieserekkel; régebbi évjáratos portugieserekkel, valamint minimum 25%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal is jelentkezhettek. Dr. Kosárka József borakadémikus elnökletével a 14 tagú, rangos nemzetközi zsűri munkájában szlovák, olasz, szlovén, horvát, szerb és magyar borbírák vettek részt.

A nem legkedvezőbb, vagy ahogy az egyik borász fogalmazott, az elég komplikált évjáratnak köszönhetően a frissebb évjáratú borok a szokásosnál talán kevesebb sikerrel szerepeltek, de a régebbi évjáratú tételek között igazi gyöngyszemek is akadtak, de ebben az évben a házasítások is népesebb és erősebb mezőnyt alkottak.

A legmagasabb pontszámmal értékelt aranyérmes borok kapták meg a bajnok címet mindhárom kategóriában, a díjakat Girán János, Pécs alpolgármestere és Győrffy Zoltán versenyigazgató adták át.

A nyertes borokat itt találja.