Pécsett is belekóstolhatunk a horvát ízekbe

Horvát sarokkal bővítik a pécsi termelői piacot a Búza téren. Hamarosan megkóstolhatjuk a szomszédos ország ízeit is.

hirdetés

A helyi termékek hatékonyabb felhasználása és bemutatása is célja annak a projektnek, ami hamarosan kezdetét veszi Pécsett. A Búza téri piacon 5-6 horvát standnál lehet majd kóstolni sajtokat, húsokat és zöldségeket egyaránt.

Most még a horvátok kóstolták a magyar ízeket, hamarosan Pécsre is érkeznek az eszéki termékekből

– A program biztosan sikeres lesz, hiszen Pécs és Eszék régóta együttműködik, az pedig, hogy rászoruló embereken is segítünk ezzel új lendületet adhat a piaci kapcsolatok összehozásában – mondta Csizi Péter, országgyűlési képviselő a projekt nyitórendezvényén.

Antonio de Blasio, eszéki főkonzul szerint amikor még nem volt Pécsett helyi termékek piaca, akkor is gondolkoztak azon, hogyan lehetne a termelők áruit bemutatni. A pécsiek még Olaszországban is jártak, – ahol nagy hagyománya van ezeknek a kis piacoknak – hogy meglessék ott hogyan is működik ez. Most pedig egy uniós projektnek köszönhetően Eszékkel lesz közös, piaci kapcsolatunk – mondta a főkonzul.

Horvát standoknál lehet majd kóstolni

Szentgyörgyi Dávid, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója szerint, ezzel a piacok jóval nagyobb nyilvánosságot kaphatnak, mint eddig. A projekt pedig abban is segít, hogy civil szervezetekkel együttműködve rászoruló családokhoz jussanak el azok a termékek, amik megmaradnak. Szentgyörgyi hangsúlyozta: bíznak abban, hogy ez az együttműködés hosszú távú lesz mind az eszékiekkel, mind pedig a humanitárius szervezetekkel.

A pécsiek termékei pedig Eszékre is kijutnak

Az Európai Unióban az élelmiszertermelés mintegy harmada megy pocsékba, ez egy főre levetítve  170 kilogrammot jelent. Tehát ennyi élelmiszer kerül kukába – hangsúlyozta Telegdi Csaba, a projekt vezetője. A közös piac beindításán túl az élelmiszerek felhasználását szeretnék majd szervezett formában is kialakítani.

A projekt 13 hónapig tart