Pécsett is kampányol a vasúti balesetek ellen a MÁV

A MÁV, a MÁV-START, az illetékes megyei balesetmegelőzési bizottság és rendőrkapitányság utasbiztonsági kampányt tart augusztus 5-én a pécsi vasútállomáson. A résztvevő szervezetek célja, hogy felhívják az utasok figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására.

hirdetés

A kampány

A siófoki állomáson tavaly hagyományteremtő céllal megtartott rendezvény sikere miatt az idén további vasútállomásokra is kiterjesztették az utasbiztonsági programot: a roadshow pénteken (aug. 5.) Pécsre érkezik, ahol szervezők készéggel állnak az érdeklődők rendelkezésére s várják a biztonságos utazással kapcsolatos kérdéseiket.

„Utazzon biztonságban! A vasút veszélyes üzem, legyen partnerünk a biztonságban is!” – hangzanak a kampány jelmondatai. Tekintve, hogy a sérülések nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne, a szervezők remélik, hogy minél többen részt vesznek az eseményen.

2016 első 5 hónapjában Dél-Dunántúl térségében 11 (ebből a 30-as vonalon 4) olyan eseményt jelentettek, amely valamilyen módon utast érintett. A legsúlyosabb eset Alsóbélatelep megállóhelyen történt. A mozgó vonatból kilépett utas koponya- és lábsérülést szenvedett.

Baleset-megelőzés

Annak ellenére, hogy a vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, nem lehet kizárni a kellemetlen, akár súlyos balesetek előfordulását. Elkerülésükhöz azonban az utazóközönség is hozzájárulhat, ha betartja az utazással járó minimális követelményeket.

A vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken könnyen meg lehet csúszni.

A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utas, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, s a vonat maga alá rántja. A régi kocsik kivételével egyébként az ajtókat indulás után központilag zárják, tehát a vonatra felugrani sem lehet, mert az ajtót az utas nem tudja kinyitni.

A személyi sérülések mellett a vasúttársaság felhívja a figyelmet a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére is. Nagyon fontos, hogy az utasok csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül és ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, illetve a levetett felső ruházatban ne hagyjanak értékeket.