Pécsett is megemlékeztek a roma holokausztról

A Rácz Aladár Közösségi Házban tartottak megemlékezést a roma holokauszt 70. évfordulóján Pécsett. Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke szerint büszkének kell lenni a romáknak a cigányságukra.

hirdetés

1944. augusztus 3-ára virradóra SS-katonák több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban, erre a tragédiára 1972 óta emlékeznek meg világszerte. A pécsi megemlékezésen Oszoli Dénes tolmácsolta Páva Zsolt, Pécs polgármesterének szavait, aki levélben köszöntötte a Rácz Aladár Közösségi Házban megjelenteket..

A polgármester szerint Pécs a Béke Városa, erre az Unesco által adományozott címre Pécs méltán lehet büszke, hiszen nemcsak a délszláv válság menekültjeinek nyújtott segítséget jelképezi, hanem azt is, hogy Pécsen évszázadokon keresztül élt egymás mellett békében számos nemzet és felekezet. Erre vetett sötét árnyékot, hogy hetven évvel ezelőtt zsidó és roma származású embereket a pécsi pályaudvaron bevagonírozták, majd a biztos halálba küldték – írta Páva Zsolt. Pécs ugyanakkor idén határozatba foglalta, hogy a városban nem fordulhat elő többé, valakit vallása, nemzetisége, kultúrája miatt hátrányos megkülönböztetés érjen – tette hozzá.

Kosztics István, Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke elmondta: “Azért kell emlékeznünk, hogy ne felejtsünk, el kell mondanunk a fiainknak is, mi történt. De nem elég csak elmondani, tenni is kell ellene, hogy ne történhessen meg újra. Ám,ma is megtesznek olyan dolgokat az emberek, amelyre az épeszűek azt mondják: ez nem lehet igaz”. Az elnök utalt a cigánygyilkosságokra, a gázai konfliktusra és a maláj gép lelövésére is.

– Megalázzuk, elítéljük egymást, pedig mindnyájan Isten arcát hordozzuk magunkon – folytatta az elnök. – A romák legyenek büszkék cigányságukra, de lássák meg mások is az Isten arcot rajtunk tükröződni.

A pécsi önkormányzat a közelmúltban arról is döntött, hogy Roma Holokauszt Emlék- és Dokumentációs Központot alakítanak ki, a Rácz Aladár Közösségi Házban most látható holokauszt-kiállítás így majd lesz megtekinthető. Az alkotások még 2004-ben, a Cigány Kulturális Egyesület felhívására készültek el roma képzőművészek jóvoltából.

A megemlékezést követően pártok, önkormányzatok, civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a roma holokauszt emlékművét a Lánc utcai rendelőintézet előtt.