Pécsett járt az MSZP-elnök

A címben jelzett történésen kívül több újdonságot nem tartalmazott a Mesterházy Attila MSZP-pártelnök pécsi látogatása kapcsán rendezett sajtótájékoztató. Az elnök a szocialisták korábban már ismertetett álláspontját mondta el az alkotmányról, a konvergenciaprogramról és a gyöngyöspatai helyzetről.

hirdetés

Mesterházy Attila a párttagokból, szimpatizánsokból és aktivistákból álló Demokratikus Körök Pécsi Szervezetének összejövetele kapcsán érkezett Pécsre csütörtökön a kora esti órákban. A zártkörű rendezvény előtt rendezett sajtótájékoztatón három témakörben fejtette ki a szocialista párt, korábban már más fórumokon ismertetett álláspontját.

A napokban szentesített, januártól hatályos új alkotmány kapcsán elmondta: nem vettek részt a dokumentum elkészítésében, ugyanis nem értenek egyet annak tartalmával. „Egy pártalkotmány készült, amely a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja” – mondta. A jövőt illetően megfogalmazta azon félelmét, hogy a Fidesz több sarkalatos, „feles” jogszabályt is erőből visz majd át, ugyanúgy, ahogy az alaptörvényt. Szerinte a most elfogadott alkotmány nem jobb, mint a régi, így azt a jövőben módosítani kell.

Az uniónak benyújtott konvergenciaprogram kapcsán kijelentette: előre borítékolható, hogy teljesíthetetlen lesz annak tartalma. Illetve, ha betartja a kormány, amit előírt magának, az hatalmas szociális és gazdasági feszültségeket kelt majd, tette hozzá.

A gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban megjegyezte: nem lehet csak rendészeti eszközökkel megoldani a szituációt. Az MSZP ezért egy országgyűlési határozat formájában a helyzet akut kezelésén túlmutató, nemcsak rendészeti, hanem társadalompolitikai és szociális kérdések megoldására adandó válaszait fogja benyújtani az országgyűlésnek.