Pécsett kutat a Lantos Intézet

Kuntz Nóra, a Tom Lantos Intézet megbízott igazgatója szerint intézményük még nagyon fiatal, de remélhetőleg képes a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű csoportokat segíteni, hozzájárulni az esélyegyenlőség, a diszkriminációmentes és toleráns társadalom megteremtéséhez.

hirdetés

A megbízott igazgató az MTI-nek nyilatkozva felidézte: az intézet Tom Lantos örökségének ápolására jött létre tavaly, és ebben segít, hogy az egykori magyar származású kongresszusi képviselő lánya, Katrina Lantos-Swett az intézet végrehajtó bizottságának társelnöke. A szervezet projektjeinek célterülete egyelőre Magyarország és Kelet-Közép-Európa – tette hozzá.
Mint Kuntz Nóra kifejtette, jelenleg két nagyobb kutatást folytatnak. A budapesti amerikai nagykövetség támogatásával végeztek egy országos, reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyben a romák és a nemi szerepek iránti társadalmi hozzáállást, illetve annak változását vizsgálták.

Jelenleg partnereket keresnek a projekt második szakaszához, amelyben a közvélemény-kutatás résztvevői közül kiválasztanának körülbelül százat, akik egy nyilvános, akár televízióban bemutatandó vitaműsorban a felmérés kérdéseit vitatnák meg, és azokról a vita előtt és után is szavaznának. Ennek a módszernek a segítségével megcáfolhatók a sztereotípiák, és a problémák tudatosítása mérsékli a szélsőséges gondolkodást – vélekedett.

Mint közölte, a másik nagy kutatásukban a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival együttműködve a magyarországi nemzeti radikális mozgalom és a média viszonyát vizsgálják.

Kuntz Nóra közölte, május elején a nem területi autonómiákról rendeznek workshopot, amely nagyszabású nemzetközi kutatásba illeszkedik. A kétéves projektben részt vevő kutatók szakértői az autonómia típusainak, az államok gyakorlatának. A cél többi között a téma népszerűsítése a fiatal kutatók körében, továbbá az, hogy 2013-ra a politikai döntéshozóknak és a kisebbségeknek egyaránt hasznos, a gyakorlatban alkalmazható eredményeket mutathasson be a kutatócsoport.

Véleménye szerint a nem területi autonómia elterjedése segítheti a többségi és kisebbségi társadalom közötti konfliktusok kezelését. Az országokban azonban sokszor nincsenek tisztában a lehetőségekkel, a lehetséges megoldásokkal – tette hozzá.
A Romák az európai városokban elnevezésű kutatási projektben a Habitat for Humanity Magyarország szervezettel együttműködve Pécsett kutatnak. A témát 12 európai országban is vizsgálják, így az eredmények remélhetőleg segítik az EU roma keretstratégiájának megvalósítását – hangsúlyozta.

Kifejtette, a nemzetközi büntetőbíróságot modellező projekt célja, hogy a diákok figyelmét az emberi jogokra és a védelmükre irányítsa. Januárban gimnazisták az intézet szervezésében egy héten keresztül foglalkoztak valódi nemzetközi büntetőjogi esetekkel – jegyezte meg.

Kuntz Nóra beszámolt arról is, hogy a tavaly nyáron Egerben megrendezett roma-nem roma nyári egyetemet az idén is szeretnék megismételni. Céljuk, hogy Magyarországról és az összes szomszédos országból érkezzenek nemzeti-etnikai kisebbséghez tartozó fiatalok, akikkel az ötnapos rendezvényen a saját élethelyzetüket, integrációjukat érintő témák mellett közérdekű kérdéseket is feldolgoznának. Emellett várhatóan rendeznek egy nyári tábort is, amelyben a többségi és a kisebbségi csoportok közti feszültségekkel, diszkriminációval foglalkoznának – tette hozzá.

A megbízott igazgató kitért arra, hogy nagy sikerre számítanak a napokban indított, roma nőknek szánt angol klub esetében is, amelyhez kiválasztottak húsz fiatal, ambiciózus, angolul már valamilyen szinten beszélő jelentkezőt. Ők először egy nyelvgyakorlást, társalkodást, kapcsolatépítést szolgáló kurzust végeznek el. A második szakaszban szakmájukban kiemelkedő nők, mások mellett nagykövetek, üzletasszonyok, országgyűlési és európai parlamenti képviselők, civil szervezetek vezetői beszélgetnek a csoporttal fontos társadalmi folyamatokról, közéleti kérdésekről és a résztvevők karrierlehetőségeiről – foglalta össze.

Mint kiemelte, idén a Demokratikus Átalakulásért Intézet által évek óta megrendezett, a demokráciához kötődő és emberi jogi témákkal foglalkozó konferencia társszervezője lesz az intézet.

Kuntz Nóra közölte, az intézetnek a szülési szabadságon lévő Izsák Rita igazgató mellett öt munkatársa és egy megbízott tudományos munkatársa van.

Tavaly júniusban avatták fel a budapesti a Tom Lantos Intézetet, az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter.