A Huawei globális központja épül Pécsett

Magyarország lesz a Huawei második legnagyobb ellátóközpontja – közölte a kínai vállalat magyarországi üzemének ügyvezető igazgatója. Páva Zsolt polgármester egy héttel ezelőtt lapunknak elsőként számolt be arról, hogy a közeljövőben akár 1000-2000 munkahelyet is teremthetnek a városban.

hirdetés

Felfuttatja pécsi ellátóbázisának termelését a kínai Huawei távközlési vállalat – közölte Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön. A termelés és a logisztikai szolgáltatások bővítésének köszönhetően Magyarország lesz a Huawei második legnagyobb ellátóközpontja, és egyben Kína egyik vezető távközlési vállalatának külföldi beruházási célpontjai közül az egyik legfontosabb – mondta Gavin Dai. A Huawei Kínán kívül csak Brazíliában működtet ilyen központot – írja az MTI.

A Huawei 2009-ben hozta létre Pécsett kísérleti jelleggel a Europe Supply Center (ESC) elnevezésű ellátóközpontját azzal a céllal, hogy komplex ellátási hálózatot építsen ki a távközlési berendezésekkel kapcsolatos piaci igények kielégítésére a cég érdekeltségi területén Európában, az észak-afrikai és közel-keleti országokat felölelő Mena régióban, majd a későbbiekben Észak-Amerikában és a FÁK országokban. A központ exportja tavaly 600 millió dollárt tett ki, az idén 100 százalékos növekedést várnak.

“Magyarország mindig fontos piac volt a Huawei számára egyedülálló fekvése, fejlett logisztikai adottságai és a műszaki szakemberek magas fokú képzettsége miatt” – mondta Gavin Dai. Ezért döntött úgy a Huawei, hogy a 20 hónapos kísérleti időszak után bővíti az ellátó központ termelését. “Ez stratégiai lépés a Huawei számára Európában és globálisan egyaránt, és nagy számú munkahelyet teremt Magyarországon, valamint üzleti lehetőségeket a helyi kis- és középvállalatok, beszállítók számára” – mondta az ügyvezető igazgató.

Páva Zsolt elsőként a PécsMa.hu-nak beszélt a lehetőségről:

Mint arról egy héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármester lapunknak elsőként beszámolt, egy kínai befektető érkezhet a városba még idén, s egy gyártóüzem felépítésével akár 1000-2000 munkahelyet is teremthetnek az ipari parkban. A polgármester múlt pénteken immár negyedszer tárgyalt a kínai nagykövettel a pécsi lehetőségek részleteiről.

Akkor kiderült, hogy kecsegtető tárgyalásokat folytat az önkormányzat több nyugat-európai és távol-keleti befektetővel, így valós esély van arra, hogy a közeli jövőben munkahelyteremtő beruházások valósuljanak meg Pécsett. Ehhez a nemrégiben összevont ipari parkok, az autópálya közelsége és a reptér is segítséget nyújthat.

A téma komolyságát jól mutatja az a tény is, hogy pénteken immár negyedik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz Páva Zsolt polgármester és Gao Jian asszony, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete a várható beruházással, a pécsi befektetési lehetőségekkel kapcsolatban.

Mint azt a város első embere lapunknak elmondta, már jó ideje dolgozik a városvezetés azon, hogy tizenhárom év után ismét munkahelyteremtő beruházások induljanak a városban. Ennek egyik állomása, hogy kínai gazdasági szereplőkkel és a nagykövet asszonnyal folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Kína az utóbbi években egyre inkább nyit Európa felé, azaz szeretné a kontinensen üzemekkel, telephelyekkel megvetni a lábát. „Kína európai térnyerése tendencia. Lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, de tény, hogy az ázsiai ország lassan a világ első számú gazdasági nagyhatalma lesz, s ezzel Pécsnek is számolnia kell” – így a polgármester.

Páva Zsolt azt mondta, az egyeztetéseken arról volt szó, hogy Pécs milyen lehetőségeket tud ajánlani a távol-keleti gazdaság szereplőinek, s a város elsősorban a nemrégiben összevont ipari parki területeket kínálja fel.

A polgármester kérdésünkre elmondta: amennyiben a tárgyalások sikerrel folytatódnak, komoly közelségbe kerül egy olyan beruházás, amely akár 1-2 ezer munkahely megteremtését is lehetővé teszi. Hogy ez az esetleges beruházás még idén elindulhat-e, Páva Zsolt azt mondta, a város azon dolgozik, hogy minél előbb történjen előrelépés ez ügyben.

A város első embere a Huawei bejelentését követően a Pécs TV-nek azt mondta, hogy – bár egyelőre hivatalos értesítést nem kaptak – örömtelinek tekinthető a kínai fél döntése. Hozzátette: az elmúlt időszakban igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a távol-keletiek Pécset válasszák. Reményét fejezte ki, hogy a konkrétumokat illetően is hamarosan bejelentést tehetnek a felek.