Pécsett műalkotásokkal ünnepelték a horvát függetlenséget

Soha nem látott horvát művek Pécsett

Horvát naiv képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a Pécsi Galériában Horvátország függetlenségének 25. évfordulója alkalmából.

hirdetés

A délszláv háborút követően, amely alatt magyar családok és intézmények megnyitották kapuikat a Horvátországból érkező menekültek előtt, a kultúra és a művészetek jelentették az első együttműködési hidat a horvát állam és Magyarország, illetve Európa között – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján.

Hoppál: a naiv művészet közel áll a népművészethez
Hoppál: a naiv művészet közel áll a népművészethez

Emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben betöltött soros európai uniós elnöksége alatt “Magyarország harcolta ki Horvátország uniós tagságát, mert testvéreinkkel és barátainkkal együtt szerettünk volna lenni az Európai Unióban”.

A kiállítás majdnem egy évszázadnyi képet nyújt a horvát naiv képzőművészet legkiemelkedőbb alkotásaiból – tette hozzá az államtitkár, aki a naiv képzőművészet és a népművészet közelségére is felhívta a figyelmet.

Egy évszázadnyi kép várja a látogatókat
Egy évszázadnyi kép várja a látogatókat

Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja szerint az alkotások a Dráva-mente és Horvátország szellemi, nemzeti és kulturális identitását mutatják be. Hozzátette: idén a főkonzulátushoz tartozó megyékben Kapronca-Körös megye mutatkozik be, amely hosszú évek óta ápolja a két ország közti barátságot.

Soha nem látott horvát művek Pécsett
Soha nem látott horvát művek Pécsett

A Kapronca-Körös megyei úgynevezett hlebinei iskolához kapcsolódó negyvenöt alkotó nyolc szobrát és ötvennégy – túlnyomó többségében – üvegfestészeti munkáját bemutató kiállítást június 12-ig tekintheti meg a közönség a baranyai megyeszékhelyen.

A Hlebinei Naiv Művészetek Galériájának anyagából és magángyűjteményekből válogatott tárlat az 1930-as évektől napjainkig öleli fel a naiv művészeti iskola és a hozzá kapcsolódó művészek több generáción átívelő törekvéseit, mások mellett Ivan Generalic, Franjo Mraz, Mirko Virius, Mijo Kovacic, Ivan Vecenaj és Dragan Gazi munkáinak bemutatásával.