Pécsett ülésezik a 23. Távhő Vándorgyűlés

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Hőszolgáltatási Szakosztálya által szervezett vándorgyűlés aktuális témája a megújuló energiák felhasználása és új technológiák alkalmazása a távhőszolgáltatásban – olvasható a lapunknak eljuttatott közleményben.

hirdetés

“A vándorgyűlés évente más-más helyszínen kerül megrendezésre, célja, hogy segítse a hőszolgáltatásban dolgozó szakembereket, döntéshozókat rövid és hosszú távú terveik kialakításában, aktuális teendőik megoldásában. A 23. Vándorgyűlésnek ezúttal Pécs, 2010 Európa Kulturális Fővárosa és a Pécsi Távfűtő Kft. ad otthont.

Napjainkra az energiapolitika és az energetika jelentősen felértékelődött, az egyik legfontosabb területté vált a klímavédelem szolgálatában és a gazdasági válság kezelésében. Így az idei vándorgyűlés is két aktuális téma köré szerveződik: egyfelől a megújuló energiák hasznosítása, másfelől pedig az új technológiák, megoldások alkalmazása a távhőszolgáltatásban.

Az energetika felértékelődése pozitívan érintheti a távhőellátás megítélését is, hiszen a távhőellátás esetében lehetőség van a primer fosszilis tüzelőanyag felhasználás csökkentésére, a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés vagy a megújuló energiaforrások alkalmazásával. A távhőhálózat fogadni és a felhasználókhoz továbbítani képes a legkülönbözőbb tüzelőanyagból és hőforrásból előállított, termelt hőt, ami alkalmassá teszi arra, hogy az energetikai célok elérésének egyik fontos eszköze legyen.

Mind az Európai Unió, mind hazánk energiapolitikájában az elkövetkező években kiemelt szerepet kap a klímavédelem és ezzel szoros összefüggésben a megújuló energiaforrások hasznosítása, így a távhő és a megújuló energiák kapcsolatának kezelése ma az egyik legfontosabb téma a távhővel foglalkozó szakemberek között is.

A Pécsre látogató Vándorgyűlés résztvevői gazdag program részesei lehetnek. Megismerhetik a kormány energiapolitikai elképzeléseit, előadásokat hallgathatnak meg a megújuló energiák már megvalósított alkalmazásairól, illetve alkalmazási lehetőségeiről a távhőellátásban. De foglakozik a Vándorgyűlés a kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel, a decentralizált távhőhálózatok tervezési és üzemeltetési kérdéseivel is.”

hirdetés