Pécsett volt a legmelegebb a hajnal – új melegrekord

Vasárnap újabb melegrekordok születtek, megdőlt például a július 10-i napi legalacsonyabb hőmérséklet eddigi országos és budapesti rekordja, de új csúcsot jelent a napi országos maximumhőmérséklet is – mondta el Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap délután az MTI-nek.

hirdetés

A meteorológus ismertetése szerint ezen a napon 1942-ben volt a legmelegebb a hajnal, a napi minimum akkor 24 Celsius-fok volt, amelyet Pécsett mértek, éppúgy, mint az új, vasárnap hajnali rekordot 24,4 fokkal.

A budapesti július 10-i napi minimumrekord is megdőlt, a 2002-ben Lágymányoson mért 23,2 fok után ugyanezen a helyen mérték a fővárosban a legmagasabb: 23,9 fokot.

A július 10-i országos maximum is megdőlt: a rekordot eddig 1927-ben a Szegeden mért 37,5 fok tartotta. Ennél már vasárnap délután is mértek magasabb értékeket, de a hőmérséklet emelkedése délután még nem állt meg, és hogy pontosan hol áll meg a hőmérő higanyszála, a kora esti órákra derül ki – tette hozzá a meteorológus. Az abszolút, a valaha mért legmagasabb érték 41,9 fok, amelyet 2007-ben rögzítettek Kiskunhalason.

Az eddigi 36,2 fokos budapesti napi maximumrekord is megdőlt, délután Újpesten 38,4 Celsius-fokot mértek, de még ez is emelkedhet.

Csonka Tamás beszámolt arról is, hogy vasárnap az UV-B sugárzás néhány helyen az országban megközelítette az extrémnek számító 8-as értéket, és hétfőn ennél is erősebb lehet. Az eddigi legerősebb sugárzást Magyarországon egy 9-es körüli erősségű jelentette.

A meteorológus ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a 12-es skálán a 8-as csak hazai viszonylatban számít extrém magasnak. Ilyen erősségű UV sugárzás mellett már 15 perc alatt le lehet égni a napon, ezért a meteorológus elővigyázatosságot, naptejet, és árnyékot javasol, különösen a gyermekeknek.