Pécsen a Boccia Bajnokság

Október 22-23-án a pécsi Gandhi Közalapítvány Gimnázium és Kollégium tornacsarnoka ad otthont a XXI. Boccia Országos Bajnokságnak, amelyet Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője nyitott meg szombat délelőtt.

hirdetés

– Köszönöm, hogy itt lehetek egy ilyen fontos sporteseményen. Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy Pécs városában eljutottunk oda, hogy Konkoly Zsófia, Sors Tamás és Kenderesi Tamás érmei között semmilyen különbség nincs. Nem teszünk különbséget épek és parasportolók között, és ez nagyon nagy érdem. Jó versenyzést és kellemes időtöltés kívánok mindenkinek Pécsett – mondta Csizi Péter megnyitóbeszédében.

Nem teszünk különbséget épek és parasportolók között

Az országos bajnokság résztvevői nagy örömmel fogadták a PSN Zrt. Sportiskola paralimpiai bronzérmes úszóját, Konkoly Zsófiát, aki mosolyogva osztotta meg élményeit a riói ötkarikás játékokról.

konkoly_boccia

Kilenc egyesület közel hatvan versenyzője nevezett a megmérettetésre, a versenyszámokat három nemzetközi és két hazai kategóriában bonyolítják le a szervezők. A bajnokság célja az, hogy a sportágat képviselők találkozzanak, szórakozzanak, és olyan sportkapcsolatokra tegyenek szert, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségük. Külön értéket képvisel a pécsi boccia-verseny, amely évek óta biztos pont a hazai versenynaptárban és a sportág kiemelkedő hazai sporteseménye.

A boccia egy olyan tevékenység, amelyhez a súlyosan mozgáskorlátozott emberek által is elsajátítható magas szintű képességekre van szükség. A boccia a tudás, a képesség és a stratégia játéka, egyben paralimpiai sportág.

A fogyatékos emberek a sport segítségével bebizonyíthatják, hogy ugyanolyan csúcsteljesítményekre képesek, mint ép embertársaik, ugyanolyan jól esik este leugrani nekik is kosarazni, bocciázni, asztaliteniszezni, röpizni, mint ép társaiknak. Sikereikkel, sporttevékenységükkel nemcsak reális célokat tűzhetnek ki maguk és a többi fogyatékos társaik elé, hanem pozitív üzenettel is szolgálhatnak a társadalomnak. Számukra a sport az a terület, amelyben minden résztvevő azonos módon juthat egyenlő mértékű önmegvalósításhoz és ezen keresztül válhat társadalmi értékek létrehozójává. Kinyílik számukra a siker és a nyilvánosság kapuja.