A Pécsi Helyi Akciócsoport egy projekt keretében május 2-án három helyi felhívást tett közzé, és az ország első városi helyi akciócsoportjaként június 30-án az első benyújtási szakaszt valamennyi meghirdetett helyi felhívás esetén le is zárta.

hirdetés

Az Összefogáson alapuló közösségfejlesztés, rendezvények, események szervezése című helyi felhívásra összesen 37 helyi támogatási kérelem érkezett be, melyek összes támogatási igénye több mint 300 millió forint. A rendelkezésre álló keret 250 millió forint.

A Kertvárosi többkorosztályos játszótér kialakítása című, valamint a KRESZ-park fejlesztése című, a Pécsi Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában nevesített kulcsprojektek megvalósítására irányuló helyi felhívásokra egy-egy támogatási kérelmet nyújtottak be 100 millió, illetve 40 millió forint támogatási összeggel.

A Helyi Akciócsoport valamennyi felhívás esetén megkezdte formai ellenőrzést, melyet a tartalmi értékelés követ. A formai ellenőrzés során a támogatást igénylőknek lehetőségük lesz a hiányzó adatok és dokumentumok pótlására. A tartalmi értékelést követően a munkaszervezet előterjesztése alapján a Helyi Bíráló Bizottság megtárgyalja a helyi támogatási kérelmeket, majd a bizottság által hozott támogató és elutasító döntést pedig a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága hagyja jóvá.

A HACS tervei szerint a Helyi Bíráló Bizottság ülésére augusztus végéig sor kerülhet, ehhez azonban a támogatást igénylők közreműködésére is szükség van. Mind a HACS, mind az Irányító Hatóság bízik abban, hogy kora ősszel sor kerülhet a döntések véglegesítésére és így a támogatott projektek megkezdésére.

A Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület minden városrészre, társadalmi csoportra, fejlesztési célonként lebontott városi stratégiai- és projektdokumentumok felhasználásával állította össze a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát, melynek megvalósítása az Egyesület alapvető célja és legfőbb feladata. A stratégiában 6 intézkedést neveztek meg, így a HACS 6 helyi felhívást jelentet meg a projekt megvalósítása során. Ezek közül a fentiekben említett 3 felhívás már megjelent, a fennmaradó 3 felhívás megjelenése idén ősszel, illetve jövő tavasszal várható.

Székhely: 7624 Pécs, Széchenyi tér 1.
Iroda: 7624 Pécs, Jókai u. 2.
E-mail: info@pecsihacs.hu
Az Összefogáson alapuló közösségfejlesztés, rendezvények, események szervezése című felhívás második beadási szakasza 2019. március 1-jéig tart.