Pécsi buszsofőrök tiltakoztak Szekszárdon

A Tribune Ventures Hungary, korábbi nevén Orangeways Zrt. és a Gemenc Volán Zrt. közötti alvállalkozói szerződés felbontását követelték a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezethez (SZAKSZ) tartozó autóbusz-vezetők szerdán Szekszárdon.

hirdetés

A Gemenc Volán Zrt. Tartsay úti irodaháza előtti demonstráción hetven Tolna megyei, kaposvári és pécsi sofőr a Szolidaritás fehér zászlóival és táblákkal fejezte ki tiltakozását.

A jelenlévők követelték azt is, hogy a Tribune Ventures Hungary Zrt. azonnal állítsa helyre a “megfélemlítés céljából kirúgott autóbuszvezetők munkaviszonyát”, akiket a decemberben, Tamási térségében zajlott munkabeszüntetés után bocsátottak el. A tiltakozók “tisztességes munkáért időben kifizetett bért és bérelszámolást” követeltek a gyűlésen.
Dobi István, a SZAKSZ elnöke a demonstráción hangoztatta: “2009-ben a Gemenc Volán azt ígérte, hogy a munkavállalók egy tőkeerős munkáltatóhoz fognak átkerülni, és a volán kollektív szerződése szerint minden juttatást időben meg fognak kapni. Ez nem történt meg” – mondta.

A szakszervezeti elnök azt is kijelentette, hogy a Tribune Ventures nem utalja át a levont szakszervezeti járulékot, az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjakat, és a korkedvezményes nyugdíjhoz levont járulékokat sem.

A Szolidaritás pénteken Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. előtt folytatja a tiltakozást, amivel azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató tartsa be a kollektív szerződésben leírtakat – mondta a SZAKSZ elnöke, aki a távirati irodával azt is közölte, hogy utasok tiltakozását is csatolják a petícióhoz. Elmondta, 800 utas írta alá azt a dokumentumot, amelyben a menetrend szerinti közlekedés biztosítását és az elbocsátott sofőrök munkaviszonyának helyreállítását kérik.

A szakszervezeti vezető petíciót kísérelt meg átadni a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatójának, a cégvezető azonban nem tartózkodott az irodaházban.

A tiltakozáson részt vevők az MTI tudósítójának elmondták: tiltakozásuk oka, hogy az elmúlt évben több alkalommal előfordult, hogy három-négy nappal később kaptak bért, üzemanyaghiány miatt leálltak a menetrend szerinti járatok, és műszaki problémák merültek fel az autóbuszokkal.

A demonstráción megjelent több szekszárdi, volt szocialista politikus, illetve Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő is.

Dobi István az MTI-nek azt mondta, a Szolidaritásnak nincs kapcsolata pártokkal, “a pártok jelezték, hogy szeretnék meghallgatni a demonstrációt” – fogalmazott.

A Tribune Ventures Hungary Zrt. 2009. júliustól 2012. december 31-ig a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként üzemelteti a helyközi közlekedést Tamási és Dombóvár térségében.

A demonstráció előzménye az volt, hogy több munkaügyi és bérvita után 2011. december 13-án Tamási térségében az autóbuszvezetők munkabeszüntetést tartottak, mert nem kapták meg időben novemberi bérüket.