Pécsi Gézára emlékeztek a dómban

A nemrég elhunyt Pécsi Géza zenepedagógusra emlékeztek a dómban hétfő este tartandó hálaadó misén.

hirdetés

Az egyebek mellett a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és Apáczai-díjjal is kitüntetett pedagógus türelemmel viselt hosszú, súlyos betegség után, életének 88. évében hunyt el április 28-án. Szűk családi körben temették el, így tisztelői számára a Bíró László katolikus tábori püspök által celebrált misén volt lehetőség arra, hogy leróják kegyeletüket.

Pécsi Géza nem csupán a nevében kötődött szülővárosához: tanári szolgálatának legnagyobb részét Pécsett végezte el, középiskolás diákok ezreinek adva át a zene és általában a művészetek szeretetét.

Nevéhez fűződik azon zenepedagógiai módszer kidolgozása, amelynek célja az intézményes művészeti-esztétikai nevelésből kizárt szakmunkástanulók érzelmi nevelése volt. Egész életében azért küzdött, hogy a Kulcs a muzsikához című tankönyvcsaládban, valamint a hasonló című lemez- és CD-sorozatban megtestesülő pedagógiai módszere a hivatalos tanterv részévé váljon.

Gazdag életművet hagyott maga után. Fáradtságot és akadályt nem ismerő, jobbító buzgalmát családja, mindenekelőtt leánya, Pécsi Rita művészetpedagógus, népszerű szakkönyvsorozat szerzője, és több művészeti ágban tehetséget felmutató unokái viszik tovább – olvasható a Pécsi Gézáról és életművéről több könyvet is szerző Havasi János által írt nekrológban.