Pécsi győztes a kisebbségi együttéléssel foglalkozó drámapályázaton

Balog István Lakodáré című színműve nyerte el a Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány kisebbségi együttélés témájában kiírt drámaírói és adaptációs pályázatát – tájékoztatta az MTI-t vasárnap az alapítvány kuratóriumának elnöke.

hirdetés

A Európai Uniós projekt alapján kiírt pályázatra olyan eredeti drámákat vártak, illetve olyan lírai és epikus művek adaptációit kérték, amelyek korunk égető problémáját, a kisebbségi létet mai élethelyzeteken, a mindennapok konfliktusain keresztül világítják meg – fogalmazott közleményében Benke Györgyné kuratóriumi elnök.

A több országból beérkező pályamunkákat nemzetközi zsűri bírálta el. Az első díjat elnyerő pécsi Balog István korábban Móricz Zsigmond- és Örkény István-ösztöndíjas volt. A második díjat a százhalombattai Fazekas István Váci Mihály-díjas költő Elvira című tragikomédiája kapta, míg a harmadik díjjal a marosvásárhelyi Madaras Orsolya író Borbála című munkáját jutalmazták.

A drámák zöme a kisebbségben élő magyarság problémáival, a kitelepítésekkel és a cigánykérdéssel foglalkozott – idézte a közlemény a zsűriben helyet foglaló Szabó Csillát, az ÉS Színház rendezőjét.

A pénzjutalommal járó díjakat pénteken nyújtották át Balatonfüreden, az Amatőr Színházak Nemzetközi Találkozóján.