Pécsi is megkapta a Lukács Móric-díjat

Lovas Józsefné, Mess Béláné Mezey Klára és az Echo Innovációs Műhely vehette át kedden Balog Zoltántól, az emberei erőforrások miniszterétől Budapesten a Lukács Móric-díjat, amellyel a közösségszervezés területén végzett kiemelkedő teljesítményeket nyújtó magánszemélyeket és civil szervezeteket ismerik el – írja az MTI. 

hirdetés

Balog Zoltán a díjak átadásakor hangsúlyozta: a szegények gondozása, a másokért való tenni akarás kultúrája több ezer éves múltra tekint vissza és elsősorban a vallási közösségek sajátja. Az, hogy vannak olyanok, akik képesek másoknak a nehéz időkben is segíteni, azt jelzi, hogy a civilségnek is vannak olyan ősi formái, amelyekből érdemes tanulni – tette hozzá.

Mint felidézte, Lukács Móric a 19. század második felében élt író és közéleti ember volt, aki a saját vagyonából áldozott a köz javára, így az első olyan politikusnak lehet tekinteni, aki felismerte a civil szervezetek fontosságát a társadalomban.

“Ezért is neveztük el róla azt a díjat, amellyel 2012 óta minden évben megköszönjük három olyan szervezet vagy magánszemély munkáját, akik a civil szférában hivatásszerű vagy önkéntes munkájukkal maradandót alkottak” – emelte ki a miniszter.

Úgy vélte, hogy a civilség azokról a kezdeményezésekről, tevékenységekről szól, amelyek az emberek autonóm gondolkodásából nőnek k. “Benne van az autonómia, ami azt jelenti, hogy mindegy merről fúj a szél, az ember azt teszi azt, aminek a jelentőségét felismerte a közösség számára. Ebben nagyon fontos a közösségépítés, hogy a tevékenysége nem önmagára, hanem másokra vonatkozik. Ezért gondoljuk, hogy erre érdemes felhívni a figyelmet, hogy ebből egyfajta példa lehessen” – fogalmazott Balog Zoltán.

Kiemelte, hogy a díjazottak hiteles, elkötelezett, valódi példát adó emberek, akik személyiségükkel, lényükkel azt üzenik a nemzeti közösségnek, hogy lehet, derűsen, meleg szívűen, mások bajára és nehézségeire érzékenyen odafigyelve tenni a dolgunkat.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára köszönetet mondott azért, hogy a díjazottak azokat képviselik, akik szeretetből végzik munkájukat és nem parancsra vagy “azért, mert megcsillantanak nagyobb összegeket”.

Lovas Józsefné óvónő, bábjátékoktató a Magyarországon és a külhoni magyarság körében végzett közösségteremtő tevékenysége és a hátrányos helyzetűek felkarolása érdekében végzett tevékenységéért vehette át az elismerést. Mess Béláné Mezey Klára pedig a Pécsi Székesegyházi Plébánia karitász csoportjának vezetőjeként az idősek, betegek és a gyermekek érdekében végzett áldozatos és önkéntes munkája elismeréseként kapta a kitüntetést. Az Echo Innovációs Műhely közösségszervező és magas színvonalú szakmai tevékenysége, a székesfehérvári civil szervezetek feladatainak hatékonyabb ellátása érdekében végzett segítő és támogató munkája elismeréseként kapta a díjat.