Pécsi jobbikos készül Brüsszelbe

Az országgyűlésből a tavaszi választások után távozni kényszerülő pécsi Németh Zsolt a hatodik helyen szerepel pártja Európai Parlamenti választási listáján. Ha jól szerepel pártja, még ki is juthat Brüsszelbe.

hirdetés

Vona Gábor pártelnök azt mondta, a Jobbik szeretné megerősíteni képviseletét az Európai Parlamentben, s olyan képviselőket küldeni a testületbe, akik hatékonyan képviselik a párt által meghatározott hármas célt – mondta szerdai sajtótájékoztatóján.

A pártelnök legfontosabb tennivalóik közé sorolta Magyarország szuverenitásának, gazdasági mozgásterének szélesítését, ami szavai szerint hatással van a magyar földre, a piacvédelemre, az élelmiszer- és feldolgozóiparra. A második cél a magyar munkavállalók bérének európai szintre való felzárkóztatása, a Jobbik szerint az árak már felzárkóztak, a bérek még nem. Vona Gábor harmadik, kiemelt feladatnak nevezte a uniós pénzek körüli korrupció felszámolását, indoklása szerint a Magyarországra érkező források korrupciós veszélynek vannak kitéve.

A listát Morvai Krisztina jelenlegi EP-képviselő vezeti, őt Balczó Zoltán korábbi EP-képviselő, a párt és az Országgyűlés alelnöke, Kovács Béla EP-képviselő, Staudt Gábor országgyűlési képviselő, Sipos László, az EP-delegáció egyik munkatársa, a Jobbik külügyi kabinetének alelnöke, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, külügyi és biztonságpolitikai szakértő, Varga Géza országgyűlési képviselő, mezőgazdasági, vidékfejlesztési és agrárszakértő, Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke, Ferenczi Gábor Veszprém megyei pártelnök, Bernáth Georgina külügyi sajtófőnök és Popély Gyula felvidéki magyar történész, az MTA nagydoktora, egyetemi tanár követi.

Vona Gábor minimálcélnak nevezte, hogy a 2009-es eredményhez képest több képviselőt juttassanak ki Brüsszelbe.

A Jobbik elnöke pártját EU-realistának nevezte, kifejtve: Európai Egyesült Államok helyett nemzetek Európájában gondolkodnak, s a “tengerentúlról importált működési stratégia” Európában működésképtelen.