Pécsi lány is átélte a müncheni terrortámadást

Többen is lefotózták az elkövetőt, akinek a kezében látszik a fegyver

Óriási szirénázásra és a tömegközlekedés leállására lett figyelmes a pécsi Szabó Nikolett, aki alig pár száz méterre lakik a müncheni terrortámadás helyszíntől. Ő úgy tudja, a pécsiek jól vannak – mondja.

hirdetés

– Épp tegnap jártam a bevásárlóközpontban, közel lakunk hozzá – mondja Niki, aki párjával él és dolgozik Münchenben. Szinte mindennap járunk oda, a lakásuktól csupán pár száz méterre található a központ. Ma is terveztem, hogy leugrok egy-két dologért. Általában péntekenként benézünk oda.

A Konzuli Szolgálat is figyelmeztet: Münchenben maradjon mindenki a helyén és kerülje a forgalmas helyeket
A konzuli szolgálat is figyelmeztetett: Münchenben mindenki maradjon otthon

A müncheni bevásárlóközpontnál – olyasmi mint Pécsen az Árkád – rengeteg busz is megáll és a metrónak is vannak állomásai a közelben.

– Nem tudok ezeknek az embereknek a fejével gondolkozni, de az biztos, hogy egy nagyon népszerű helyen hajtották végre ezt a szörnyű tettet. Rengeteg gyerek, fiatal fordul meg ott nap mint nap. A párom is szinte minden nap ott ebédel.

Niki csupán pár száz méterre lakik a bevásárló központtól
Niki csupán pár száz méterre lakik a bevásárló központtól

Niki hozzátette: a támadást követően hatalmas pánik tört ki a városban. Emellett az összes szabadnapos ápolót és orvost berendelték.

– A városban történt ma még egy riasztás, amire azt hitték, hogy egy újabb terrortámadás. Szerencsére, ez egy baleset volt, de ott is sokan megsérültek.

Az áldozatokról egyébként folyamatosan változnak a hírek – mondja Niki. Először hat, majd tíz, de legutóbb már tizenöt halottról is beszéltek.

– Három tettesről beszélnek, de még ezt sem tudni pontosan. Az viszont érdekes, hogy az egyik szemtanú arról számolt be, hogy az egyik elkövetőn neonáci ruházat volt, tehát a külföldiek vagy a bevándorlók miatt lövöldözhettek – gyanítja a pécsi lány.

A közösségi oldalon már van ilyen funkció
A közösségi oldalon már van ilyen funkció

Hozzátette: Münchenben rengeteg külföldi dolgozik, köztük sok magyar és pécsi. De a közösségi portál alapján úgy tudja, hogy mindenki jól van.

Fotó: Matthias Balk / AFP
Fotó: Matthias Balk / AFP

Mint ismert péntek délután Münchenben kezdtek lövöldözni. A rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés terrortámadás volt. A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat. 10 halálos áldozata van a lövöldözésnek az elkövetővel együtt.

A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart.  A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

Ezen a videón látható a lövöldözés kezdete.

Többen is lefotózták az elkövetőt, akinek a kezében látszik a fegyver

Többen is lefotózták az elkövetőt, akinek a kezében látszik a fegyver

Közben Berlinben a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül, a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát.