Pécsi LMP: “Újabb nagyberuházás helyett munkahelyteremtést!”

A pécsi LMP közleménye:

hirdetés

“Pécs önkormányzata évtizedekre el van adósodva, és a nemrég elfogadott költségvetés alapján a hatalmas teher idén tovább növekszik. Leépítések, iskolabezárások, várhatóan adóemelések, tehát kemény megszorítások várnak a pécsiekre.

Eközben az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az elmúlt két évben – az ígért munkahelyteremtés ellenére –1800 pécsi veszítette el az állását, így a regisztrált munkanélküliek száma 8000 felé közelít. Az LMP elfogadja, hogy a város fizetőképességét meg kell őrizni. Éppen ezért a múlt héten döbbenten olvastuk, hogy a városvezetés a jelek szerint továbbra is kitartana a PPP-hez hasonlatos konstrukcióban tervezett mélygarázs-projekt mellett.

Hasonlóan az Expo-center esetéhez, a projekt megálmodói ismét üzleti tervekre hivatkoznak. A mélygarázsok üzleti terve ugyanakkor az első 4-5 évben többszáz-milliós finanszírozási igényt vetít előre, amit a városnak kell előteremteni. Az LMP nem csak az elmúlt évtized pécsi nagyberuházásainak kudarca miatt utasítja el ezt a következő építkezést, hanem annak célja, az alapszolgáltatások párhuzamos háttérbe szorítása, és a város elkeserítő költségvetési helyzete miatt.

A következő 20 évben erre a célra szánt, évi 150-200 millió forintból számításaink szerint a város célzott munkahelyteremtő támogatásokkal minden évben több száz munkahelyet tudna teremteni a pécsiek számára. Ha ezt a befektetést az önkormányzat megfelelően kiválasztott ágazatok fejlesztésére, pl. az energiahatékonyságot növelő berendezéseket gyártó vállalkozások támogatására fordítaná, ezzel nem csak a munkanélküliséget lehetne csökkenteni.

Az így beinduló multiplikátor hatások eredményeként egy olyan iparág alapjait lehetne megteremteni, ami további befektetéseket vonzana Pécsre, ezzel párhuzamosan a város energiafelhasználásra, és az energiatermelés által okozott környezetpusztítás is csökkenne. Ha a városvezetés kitart a mélygarázsok megépítése mellett, akkor ezzel szocialista elődjei felelőtlen gyakorlatát folytatja, amiért immár magának kell vállalnia a politikai felelősséget.

A város nehéz pénzügyi helyzete miatt született megszorító költségvetés érintettjei felé pedig magyarázattal tartoznak azzal kapcsolatban, hogy jövő évtől kezdve pontosan milyen forrásból kívánják előteremteni a mélygarázsokhoz kapcsolódó tagi kölcsön évente esedékes, százmilliós nagyságrendű törlesztő részleteit. Mert a beruházás megtérülésével rövidtávon még az üzleti terv sem számol.

Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)

Dr. Kóbor József
Önkormányzati képviselő (LMP)