MSZP-Fidesz szócsata a Zsolnay-gyár miatt

A Fidesz-KDNP viszontválaszban reagált a városházi MSZP-frakció ma délelőtti közleményére, amelyben a szocialisták a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kapcsán emelték fel hangjukat. A Fidesz szerint az MSZP nem mond igazat, az MSZP szerint a városvezetés tartott titokban részleteket. Íme a sajtóközlemények, időrendben:
Fontos tényeket titkolt el a Polgármester

hirdetés

Pécs önkormányzata 2010. június 6-án döntött arról, hogy az általa korábban kiírt pályázat alapján a Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt. tulajdonosi körébe, a Magyarországon az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég, az SCD Csoport tulajdonosának érdekeltségébe tartozó Manufaktúra Befektető Kft.-t vonja be. A cég 5 millió Ft. ügyvédi letétbe tétele mellett vállalta, hogy 2011. március 31-ig megfizet 225 millió Ft. vételárat a Gyár 49%-áért, valamint 500 millió Ft. tőkeemelést hajt végre.

Már akkor megfogalmaztuk kritikánkat, hogy a befektetői szerződésben nincs elegendő garancia arra, hogy az új tulajdonos fizetési kötelezettségeit határidőre teljesítse, mindeközben 5 millió Ft-ért megkapta a részvények 49 %-át és a menedzsment jogokat. Sajnos aggodalmunk beigazolódott, mert 2011. március elején a Manufaktúra Befektető Kft. fizetési haladékot kért az önkormányzattól arra hivatkozva, hogy az általa megkeresett pénzintézetekkel még nem zárta le a tárgyalásokat a vételár előteremtése érdekében. Az önkormányzat 2011. március 17-én elfogadta a haladékot és 2011. május 24-ig kitolta a fizetés és a tőkeemelés határidejét. A fizetési haladékot frakciónk nem támadta, hiszen Pécs város érdeke, hogy a Zsolnay gyár fennmaradjon és tőkéhez jusson.

Azonban a döntés meghozatalakor nem tudtunk olyan tényekről, amelyek az azóta eltelt időszakban a tudomásunkra jutott. Kiderült a befektető városhoz eljuttatott kérelméből, hogy azért nem jut pénzhez a bankoktól, mert „a Zsolnay oldaláról nyújtható biztosítéki rendszer jelenleg nem alkalmas arra, hogy a pénzintézeteknek megnyugtató biztosítékként szolgáljon”. Ez sem a befektető ajánlatában, sem a részvényeladási szerződésben nem szerepelt, nem volt arról szó, hogy a befektető saját pénzből 5 millió Ft-ot költ a Gyárra, majd a Gyár biztosítékként történő felajánlása mellett hitelből fizeti ki azt. Azt sem tudtuk akkor, hogy azért május 24-e lett a módosított fizetési határidő, mert az új menedzsment felvett egy több százmilliós hitelt és annak lejárta pont ugyanerre a napra esett. Ha ezeket a tényeket ismerjük, egészen másképp állunk a döntéshez.

Mint tudjuk a Manufaktúra Befektető Kft. 2011. május 24-én sem teljesítette fizetési kötelezettségét, 725 millió Ft helyett átutalt mindösszesen 50 millió Ft-ot. A cég fizetési kötelezettsége teljesen független attól, hogy ki a tulajdonosa, azaz teljesen mindegy, hogy egy ingatlanfejlesztő vagy egy Fidesz közeli építőipari vállalkozás ( bár a cégnyilvántartás adatai szerint a cég tulajdonosa és ügyvezetője továbbra is ugyan az, aki eddig volt…). A cégnek határidőre fizetnie kellett volna. A 2011. május 26-i közgyűlésen frakcióvezetőnk megkérdezte Páva Zsolt polgármestert, hogy mi történik most és milyen jogi lépéseket kíván tenni a fennmaradó 675 millió megfizettetése érdekében. Azt válaszolta, hogy konzultál a város jogászaival.

Kiderült, hogy Páva Zsolt Pécs polgármestere felháborító módon és nem először, lényeges és az önkormányzatnak érdeksérelmet okozó tényeket hallgatott el!

A napokban jutott tudomásunkra, hogy a Manufaktúra Befektető Kft. nem írta alá az általa kérelmezett szerződésmódosítást, amely a fizetési haladékot biztosította volna számára, ellenben visszaküldött egy, az önkormányzat által elfogadott szerződésmódosítástól eltérő tartalmú szerződést! Bízunk benne, hogy ezt az eltérő tartalmú szerződést a város részérő senki nem írta alá közgyűlési jóváhagyás nélkül! Ha viszont a halasztás nincs aláírva , az azt jelenti, hogy a mai napig is a fizetési haladék nem hatályos, hiszen erről aláírt megállapodás nincs – azaz az eredeti fizetési határidő, 2011. március 31-e van érvényben, így a befektető több, mint 2 hónapos késedelemben van a 675 millió Ft teljesítésével!

Tudomásunkra jutott az is, hogy a befektető cég 2011. május 20-án levelet küldött Páva Zsolt polgármesternek, amelyben jelezte, hogy 175 millió Ft. vételárat 2011. június 23-ig, az 500 milliós tőkeemelést 2011. december 31-ig kívánja megfizetni.

Kérdezzük Páva Zsolt polgármestertől, hogy miért hallgatta el ezeket a tényeket a május 26-i közgyűlésen a képviselők és a közvélemény előtt?

Frakciónk ismeri a Zsolnay Gyár helyzetét, továbbra is azt szeretnénk, hogy a Gyár tovább működjön, az ott dolgozók ne veszítsék el munkahelyeiket és a Zsolnay továbbra is Pécs szimbóluma maradjon. Azonban nem kívánunk asszisztálni átláthatatlan és eltitkolt, a város érdekeit figyelmen kívül hagyó trükkökhöz.

Követeljük, hogy Páva Zsolt haladéktalanul tárja fel az önkormányzati képviselők és Pécs polgárai előtt a valós tényeket, adjon teljes körű tájékoztatást a privatizáció állásáról, a városvezetés szándékairól!

Tárja a nyilvánosság elé, hogy milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a befektető tegyen eleget fizetési kötelezettségének, milyen plusz biztosítékokat kíván kikötni (pl.: kötbér), hogy a 675 millió Ft 2 hónapos csúszás után kifizetésre kerüljön.

Felszólítjuk Páva Zsoltot, hogy polgármesterhez méltó módon próbálja meg a város érdekeit képviselni a Fidesz érdekeivel szemben.

Felszólítjuk Páva Zsoltot, a jövőben tartózkodjon attól, hogy a város számára fontos tényeket, információkat elhallgasson, eltitkoljon. A pécsieknek joguk van megtudni, mi lesz a Zsolnay Gyárral és mi lesz az önkormányzati vagyonnal.

Pécs, 2011. június 1.

Pécs MJV Önkormányzat

MSZP frakció

 

Frissítve (14:31)

Dr. Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője az alábbi közleményben reagált az MSZP mai kommünikéjére:

“Az MSZP megint nem mond igazat

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta Magyarországon mindenki tudja, hogy a szocialistákat  sosem zavarja meg az igazság, „trükkök százait” követik el, és „hazudnak reggel éjjel meg este”. Különösen akkor nem zavarja őket az igazság, ha saját érdekeikről van szó. Az ország érdeke számukra mindig is másodlagos volt.

Így van ez Pécsett is! Pécs és a pécsiek érdeke sosem volt szempont számukra.

Az a Tóth Bertalan, MSZP-s képviselőként, és az a Nyőgéri Lajos MSZP frakcióvezetőként kérdőjelezi meg most a város számára hasznos, a pécsiek érdekeit szolgáló döntéseket, akik ezt a várost húsz évre eladósították, elzálogosították, akik tevékenységükkel súlyos tíz és százmillió forintokat vettek ki a pécsiek zsebéből az átláthatatlan városvezetésükkel és az indokolatlan díjemelésekkel, akik idején a pécsi buszokat eltrükközték a város tulajdonából.

A pécsiek nevében arra kérjük a pécsi mszp-s képviselőket, különösen Nyőgéri Lajost és Tóth Bertalant, hogy fejezzék be a hazudozást, de legfőképpen, hagyják abba a szándékos károkozást. Így is okoztak már éppen eleget!

Dr. Hoppál Péter

frakcióvezető, Fidesz-KDNP

Pécs, 2011-06-01″