Pécsi MSZP: nem termelési központot kellene csinálni Pécsből!

Szakács László, az MSZP fővárosi frakciójának helyettes vezetője, és Gulyás Emil, az MSZP pécsi városházi képviselője közös sajtótájékoztatót tartott arról, hogy szerintük a Fidesz rossz döntéseket hozott, amelynek következményei még rosszabbak lesznek. A politikus szerint fel kell oszlatni a testületet. 

A baloldali párt részéről Szakács László azt mondta, hogy két pártbizottság alakult Pécsen, majd “megemelték az adókat”.

– Hol van a pénz? Hol van 7,5 milliárd forint, ami a város költségvetési hiánya? – mondta, hozzátéve: “kérdéseket teszünk fel Lázár Jánosnak, a miniszterelnökséget vezető miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek is, akiket két pártbizottságról kérdezünk, és, hogy törvényes-e az, hogy Páva Zsoltot helyettesítik.” Szintén megkérdezik azt is – az egyébként már sokszor megjelent tényt is –, hogy a fideszes kormány mikor és mekkora összegben konszolidálta a várost, és mennyi adósságot vitt el a kormány.

Szakács a Parlamentben is kérdéseket tesz fel

Arra is kíváncsiak, hogy az általuk csak revizoroknak nevezett szakemberek milyen megállapításokat tettek Pécs esetében, milyen intézkedési tervet tettek le az asztalra. A baloldaliak ezeken kívül az összes tanácsadói, vállalkozói szerződést kikérik, akár peres úton is – mondta. Szakács úgy vélekedett, hogy azért indítványozzák újra a pécsi testület feloszlatását, mert akkora bajban van a város, hogy azok, akik ezt okozták, nem tudják helyrehozni.

Gulyás Emil MSZP-s városatya a múlt heti közgyűlésen tárgyalt, a város pénzügyi helyzetét taglaló előterjesztésről azt mondta, hogy az egy politikai előterjesztés volt, kiáltvány, tartalmilag nehezen értékelhető. Szerinte abból az derült ki, hogy a Fidesz szerint annyira megerősödött a gazdaság, hogy a vállalkozókra rá lehet terhelni egy nagyobb adóemelést is, és ezzel akarják megoldani a csődhelyzetet.

Gulyás ezt követően azt mondta, hogy amikor Páva Zsolték, azaz a Fidesz átvette a hatalmat, akkor “készen volt az autópálya és az EKF nagyberuházásai”, ők csak átvágták a szalagot.

Gulyás szerint a Medgyessy-kormány idején volt fejlődés

– Nem voltak ezek rosszak, folytatni kellett volna ezeket. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte 2005-ben, hogy 2006-ra kész lesz az autópálya folytatása, de ez nem történt meg, ezért nem tudott fejlődni Pécs, mert nem készült el Barcsig a pálya, és a horvátok felé sem Udvardnál; a kulturális fejlesztéseket is tovább lehetett volna vinni, nem termelési központot kellene csinálni Pécsből, hanem a kultúrát kellett volna fejleszteni – fogalmazott. Ezt követően azt mondta, hogy Fidesz-kormány nem normatív támogatást ad a kulturális intézményeknek, hanem esetenként kialkudott támogatást, ami most már hosszabb időre is megoldott, de sokáig nem volt így.

Szerinte, “ha itt fejlődés volt, az nagyon nagy valótlanság, utoljára a Medgyessy-kormány idején volt az 50 százalékos bérfejlesztés, azóta semmiféle keresetnövekedés nem volt a lakosság részéről”. A politikus szerint “Pécs kapott pénzeket a kormánytól”, de a városnak a Fidesz által hozott hibás döntéseket kellett kijavítania, például a vízműfoglalásra kellett fordítania. Így a kabinet támogatását nem gazdaságfejlesztésre, foglalkozásbővítésre fordították, hanem a károk elhárítására. Kiemelte azt is, hogy szerinte most egy újabb bizottságot akarnak létrehozni az egyházzal, civil szervezetekkel és “még nem tudom még kiket akarnak berakni”, jegyezte meg.

Emlékezetes, hogy Páva Zsolt 2009 májusában lett polgármester, az autópályát 2010-ben adták át. Az EKF nagyberuházásai közül a Kodály Központ 2010 decemberére készült el, a Tudásközpont 2010 júniusára, a Zsolnay-negyedet csak 2011-ben nyithatták meg teljesen, illetve 2010 közepén még rengeteg köztéren zajlottak építkezések. Orbán Viktor ugyanakkor 2005-ben még nem volt miniszterelnök, ezt a posztot 2010 óta tölti be.

hirdetés
Uránia Mozi

1 hozzászólás

  1. Ékes példája annak,van élet a halál után.Ennyi zagyvaságot.És az úr felveszi a fizetését.Szomorú.Itt megkövetek minden szőke nőt és rendőrt.Bocsánat a viccekért.Mea culpa…

Comments are closed.