Pécsi résztvevők a Beton workshopon

Öt felsőoktatási intézmény mintegy száz diákja vesz részt az idei budapesti Beton workshopon, amelynek keretében a fiatalok április 12-től készítenek ékszereket, bútorokat és köztéri alkotásokat betonból a Szövetség ’39 Művészeti Bázis tervezőinek irányításával – adta hírül az MTI.

hirdetés

Az immár negyedik alkalommal megszervezett Beton kurzusra elsősorban építész, forma- és terméktervező, valamint szobrászhallgatók jelentkeztek. A fiatalok februártól először elméletben, áprilistól május közepéig pedig gyakorlatban ismerkednek a betonnal, amely a közhiedelemmel ellentétben könnyen kezelhető anyag, és számos, a hagyományostól eltérő felhasználási módja van – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az elmúlt három évben DEPÓ Betonworkshop néven ismert képzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indult, de más felsőoktatási intézmények hallgatói számára is nyitott.

Tavalyhoz képest a résztvevők száma megduplázódott, így most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a KREA Kortárs Művészeti Iskola és a Pécsi Tudományegyetem mintegy száz hallgatója tervez és készít különböző alkotásokat betonból.
A kurzus idei hívószava a “hibrid”, ezen belül a diákok választhatnak, hogy ékszert, bútort vagy valamilyen köztéri beavatkozást készítenek. A fiatalok 3-5 fős csapatokban dolgoznak április 12. és 27. között a VALYO (Város és Folyó) Csoport műhelyében, az Igor Metropol épületében.

Az elkészült alkotásokat májusban mutatják be a közönségnek, de a kurzus ideje alatt ingyenes foglalkozásokat is tartanak.
A műhely célja, hogy a különböző intézményekből érkező hallgatók önálló ötleteket valósítsanak meg, de közösen tapasztalják meg a terv, az anyag, a csapatmunka, a projektvezetés, a városi jelenlét és az építészeti szerepvállalás kihívásait.
A diákokat külső konzulensként 14 aktív, fiatal alkotó- és tervezőművész, valamint építész segíti, akik szintén elkötelezettségből csatlakoztak a programhoz.