Pécsi sebészt tüntettek ki Az Év Orvosa-díjjal

Gera László, a Kecskeméti Megyei Kórház osztályvezető traumatológus főorvosa, Ferencz Judit, Devecser háziorvosa és Kalmár Nagy Károly, a Pécsi Orvostudományi Egyetem 1. Számú Sebészeti Klinikájának adjunktusa vehette át az Astellas-díj – Az Év Orvosa elismerést kedden Budapesten.

hirdetés

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által tavaly szeptemberben meghirdetett Év Orvosa pályázatra közel 300 történet érkezett, amelyekkel betegek, betegségükből felgyógyult emberek jelölték orvosukat az Astellas-díjra. Idén januárban a zsűri által döntőbe juttatott 26 orvos 25 történetére szavazhatott a közönség az egyes történetek értékelésével – közölte Berencsi György főszervező kedden az MTI-vel.

Gera Lászlóról, a Kecskeméti Megyei Kórház osztályvezető traumatológus főorvosát így mutatja be Balogh Lászlóné: “A balesetnek köszönhetően én olyan orvost ismertem meg, akinek mindene a gyógyítás. Harminc napot töltöttünk kórházban a férjemmel, de nem volt olyan nap, hogy ne köszönt volna el tőlünk, amikor hazaindult, vagy ne köszönt volna be, amikor reggel megérkezett. Volt rá példa, hogy a szabadságán is bejött hozzánk, hogy megnézze, mi van velünk”.

Ferencz Judit, Devecser háziorvosának neve a tavaly októberi iszapkatasztrófa kapcsán vált országosan ismertté. Bedics László a következőket írta róla: “Heteken át reggeltől estig a rendelőben voltak a kollégáival, s amikor nem gyógyítottak, akkor az adományok fogadását szervezték. Amiben csak lehetett, mindig segített. Számára a rendelési idő azóta is akkor kezdődik, amikor kinyitja szemét, és addig tart, amíg le nem fekszik. Senkit nem hagyna cserben, neki ez az élete, az orvosi hivatása”.

Kalmár Nagy Károlyt, a Pécsi Orvostudományi Egyetem 1. Számú Sebészeti Klinikájának adjunktusát Kákonyi Ferencné jelölte: “Eljött a nap, mikor a gyerekkel Kalmár Nagy Károlyhoz mehettünk. Ekkor minden, ami eddig sötét volt, végre fénybe borult. Június első napján megtörtént a szervátültetés, amit ő végzett el a kisfiún, aki akkor alig 35 kilogramm volt. A vese rögtön működni kezdett és 10 nappal ezután a kisfiú és anyukája hazamehettek. Nagyszerű kapcsolat jött létre akkor. A doktor úr részt vesz a már egészséges életet élő transzplantáltak életében. Elmegy minden olyan rendezvényre, ahol a valaha beteg gyerekek sportban megmérettetnek. Ott volt a farsangi báljukon és együtt volt velük a fürdőzésen is. Nagyszerű orvos, nagyszerű ember!”.