Pécsi siker: középdöntőben a Tanac a „Fölszállott a pává”-ban”

A Duna Televízióban zajló népzenei és néptáncverseny harmadik elődöntőjéből a középdöntőbe jutott a pécsi Tanac Néptáncegyüttes. Az együttes szűkebb hazájának, Pécs környéke bosnyák-horvát falvainak gazdag hagyományait mutatta be koreográfiájában, amelyet Szávai József, az együttes művészeti vezetője készített – közölte az együttes lapunkkal.

„Többek szerint az eddigi legnehezebb, legnívósabb elődöntő volt” – kommentálta a hírt a Tanac vezetője. „A zsűri értékelésében közel a maximális pontszámot kaptuk, de hasonló jól szerepeltek más együttesek is. Külön öröm számunkra, hogy néptáncegyüttesként nemcsak Pécset és Baranyát, hanem az egész dél-dunántúli régiót képviselhetjük a Kárpát-medence valamennyi szegletéből érkezett népművészek között.”

A középdöntőre ismét régióbeli néprajzi terület, a Dráva mente horvát táncaival készül az együttes. A következőkben már a nagyközönségnek is lesz lehetősége a véleménynyilvánításra, mert SMS-szavazatokkal juttathatja tovább a neki kedves versenyzőt a döntőbe.

„A műsort tehetségkutatónak is nevezik, ami azért nem teljesen a mi esetünk, hiszen a Tanac lassan 25 éve van az élvonalban a hazai horvát nemzetiség tánchagyományainak képviselőjeként. Mindenkinek köszönjük a segítséget, amivel eddig elérhettünk, és a maximumot akarjuk majd nyújtani a középdöntőben is” – tette még hozzá Szávai József.

A Fölszállott a páva negyedik elődöntője november 24-én kerül a képernyőre, a középdöntőket pedig december első és második szombatján sugározza a Duna TV.