Pécsi szakemberek segítik a minisztert

A pécsi egyetem professzorai, doktorai is segítik az egészségügyi kérdésekben illetékes minisztérium vezetőjének munkáját. A szakmai kollégium tagjai az egészségügyi vezetés munkájához nyújtanak javaslatokat, véleményezik a kormánydöntéseket – mondta lapunknak az egyik tagozatvezető, a pécsi prof. dr. Ertl Tibor.

hirdetés

Nemrégiben döntöttek a minisztériumban arról, hogy a jövőben egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti az egészségügyi vezetés munkáját. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága a minap hozta az új egészségügyi szakmai kollégium tagozatainak, felkért vezetőinek listáját. A hatvan, 3-3 tagú szakmai tagozat a szakminiszter tanácsadó testületeiként, míg az 5-15 tagú szakmai kollégiumi tanácsok a szakma véleményalkotó szervezeteiként működnek, megbízatásuk négy évre szól.

A tagozatok tagjaira érkező ajánlások áttekintése után Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérte fel a szakembereket a munkára, így került számos pécsi orvos is a tanácsadó testületekbe.

Prof. dr. Ertl Tibor, a Neonatológia (újszülött-gyógyászat) tagozat vezetője lapunknak elmondta: stratégiai kérdésekkel a tagozat foglalkozik, míg kisebb ügyekben a tanácsok véleményezik a készülő döntéseket. Azt firtató kérdésünkre, hogy egy-egy jogszabályváltozás esetén a tagozatok milyen módon tudnak besegíteni a minisztérium munkájába, azt mondta, a szaktárca állásfoglalást kér, s ennek fényében, ennek megfelelően hoz döntést.

Ertl Tibor elmondta: bár csak rövid ideje működik a kollégium, tagozata máris több kérdés kapcsán formált véleményt. Példaként említette, hogy legutóbb azzal kapcsolatban tettek javaslatot, hogy az újszülött-gyógyászat mely területein van szükség erőforrások átcsoportosítására, hol kell fejleszteni, hol kell leépíteni.

A professzor rámutatott: azzal, hogy a tárcát ezen az új módon segíti a szakma, sokkal rövidebb úton juthat döntésre a kormány, azaz gyorsabban születhetnek meg fontos döntések.