Pécsi talentumot díjaztak

Segíteni, támogatni és útjukra indítani a tehetségeket a jövő érdekében tett fontos beruházás – mondta Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója az idén először odaítélt Talentum-díj átadásakor pénteken Budapesten.

hirdetés

Szabó Attila pécsi gimnazista a tudomány, Kalányos Melinda általános iskolai diák művészet és Valkusz Máté középiskolás tanuló sport kategóriában vehette át a Nemzeti Tehetség Program Talentum-díját az OFI főigazgatójától.

Kaposi József köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a díj megerősítést ad a fiataloknak és a társadalomnak abban, hogy érdemes támogatni a tehetségeket. Hozzátette: a diákok mellé azonban kell egy tanár, szülő, hozzátartozó, mert a tehetség csak akkor tud kibontakozni, ha támogató segítséget is kap.

A Nemzeti Tehetség Program azt tűzte ki célul, hogy felkutassa és menedzselje az arra érdemeseket. A program pályázataira idén 2,3 milliárd forintot fordítanak, a programok egy része olyan tehetségkutató-verseny, amely már régóta “a köztudatban van” – mondta Kaposi József.

A főigazgató hangsúlyozta, a pályázati program a határon túli fiatalokat is segíti, és nem csak a köznevelési rendszerben, de a felsőoktatásban is.

A kiválasztásról szólva elmondta, a fiatalokat egy úgynevezett tehetségkataszterből választották ki, és szempont volt a hazai versenyek eredményei mellett a nemzetközi megméretés is. Szabó Attila fizikában, Kalányos Melinda vers- és mesemondásban, Valkusz Máté pedig teniszben bizonyult a legjobbnak az öttagú zsűri szerint.

A díjazottak egy-egy kisplasztikát vehettek át.

A Talentum-díjat idén májusban alapította az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési oktatási államtitkársága és háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

A zsűri tagjai Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Kaposi József, Trokán Nóra színművész, Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere és Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, szövetségi kapitány voltak.