Pécsi vásár: kórusban szidták a revizorokat

A NAV Baranya megyei adóellenőreinek a Húsvét előtti hétvége is munkával telt.

hirdetés

A revizorok országosan elrendelt Tavaszi Akció keretében, fogyasztóvédelmi szakemberekkel és rendőrjárőrökkel végeztek ellenőrzéseket a pécsi vásárban, ahol főleg a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vásárolva, a bizonylat kiállítási fegyelmet, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálták.

A tizenöt, ellenőrzés alá vont vásározó harmada mulasztotta el a nyugta kibocsátását, egy adózót pedig fekete foglalkoztatáson értek az ellenőrök.

Az akció során egy, a szokásosnál is vehemensebb árus magatartása okozott némi fennakadást. A zöldség-gyümölcs kereskedő a vásárolt termékről nem állított ki bizonylatot, de ezt semmiképpen nem kívánta elismerni, azt állította, hogy bizony adott nyugtát.

Miután az adóellenőrök szembesítették azzal, hogy egész délelőtt mindössze egy nyugtát állított ki a tömbjéből, és azt is más összegről, mint amennyit a revizorok fizettek, az árus maga köré vezényelte népes családját, és együtt kezdték bizonygatni a revizoroknak és a rendőröknek, hogy ők tudják, mi mennyibe kerül, és bizony az egy szál nyugta pont a próbavásárlás összegéről került kiállításra.

Miután próbálkozásaik a hatósági tanúk által is alátámasztott tények alapján nem vezettek sikerre, taktikát változtattak és kórusban kezdték szidalmazni az ellenőrzés résztvevőit. A vehemens kofa – a többi mulasztóhoz hasonlóan – több százezres mulasztási bírság kiszabására számíthat.

A diszkókra is rámentek

A vendéglátóhelyeket üzemeltetők sem vitték túlzásba a bevételek bizonylatolását a West Balkán tragédia után elrendelt, az éjszakai szórakozóhelyeken lefolytatandó akciósorozat pénteki ellenőrzése során tapasztaltak szerint.

Egy pécsi tömegrendezvényen nemcsak a jogszabályoknak nem megfelelő belépőjegyeket állítottak ki a vendégek részére, de a „segítő személyzetet” is feketén foglalkoztatták.

Egy baranyai kisváros két zenés szórakozóhelye közül az egyikben „csak” a nyugtát felejtették el kiállítani a fogyasztás ellenértékéről, a másik diszkó viszont teljesen feketén üzemelt. Ez utóbbi helyszínen az üzemeltető a felhalmozott italokat rejtő helyiségbe zárkózott, és csak a rendőrjárőrök többszöri, nyomatékos felszólítására volt hajlandó előjönni.

Az akcióban több társhatósággal együtt résztvevő pénzügyőrök a teljes árukészletet lefoglalták, a revizorok pedig megállapították a bejelentkezési kötelezettség elmulasztását.

Mindhárom szórakozóhely működtetőjére súlyos szankció vár az adóhatósági eljárás során.

Forrás: NAV