Pécsi zenész a legjobbak között

Díjátadóval ünnepelték a zene világnapját az MR Zenei Együtteseknél: Az év énekesének járó Vásárhelyi Zoltán-díjat Sárosi Károly énekművész, Az év muzsikusa címmel járó Dohnányi Ernő-díjat, Vida Róbert tubaművész kapta.

hirdetés

A díjakat Nagy Attila, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese adta át hétfőn, a zene világnapján.

Az MTVA keddi közleménye felidézi, hogy a díjakat, amelyeket hagyományosan a többi magyar hivatásos szimfonikus zenekarban és énekkarban is ki szoktak évente osztani a zenésztársak szavazatai alapján, három évtizede az MR Zenei Együtteseinél is megalapították azzal a céllal, hogy a művészi célkitűzéseik megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó művészeiket megbecsüljék. Az elismeréseket a Magyar Rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő az MR Szimfonikusok alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán az MR Énekkar karnagya volt. Az együttesek művészei titkos szavazás alapján ítélik oda a kitüntetéseket.

Sárosi Károly a kóruséneklés szakmai fogásait Gulyás György karnagytól tanulta, tanárai – Potyók Balázs és Zádor Endre – alapozták meg szakmai sikereit. 1977. szeptember 1-jén kezdte pályafutását a Debreceni Kodály Kórusban, eltöltött néhány évet a Csokonai Színház színpadán is. 1997 márciusától az MR Énekkar tagja, az itt eltöltött évek alatt világhírű karmesterekkel bizonyíthatta tehetségét.

Sárosi Károly immár második alkalommal lett együttesében Az év énekese, a kitüntető címet 1991-ben a Debreceni Kodály Kórus tagjaként is megkapta.

Vida Róbert tubaművész 2006 óta az MR Szimfonikusok tagja, motiváló erő számára, hogy fiatalkori példaképeivel muzsikálhat együtt. A pécsi Pannon Filharmonikus Zenekarban érett hangszere avatott művészévé, kiváló munkáját már 2005-ben is Az év zenekari művésze címmel jutalmazták. Tizenkét éve tanárként adja át tudását az ifjabb generációknak és kamaramuzsikusként is rangot vívott ki magának. Több országos és nemzetközi versenyen ért el helyezéseket, ez a díj különösen nagy megtiszteltetés számára, mivel saját zenekari kollégái elismerését fejezi ki.

A közlemény kitér arra is, hogy az elmúlt hónapokban a közmédia megújítása közben is fontos cél volt az MTVA számára, hogy a magyar zenei életben nagy hagyományokkal rendelkező MR Szimfonikusok, MR Énekkar, valamint az MR Gyermekkórus kiszámítható, ám a 21. század elvárásainak megfelelő körülmények között alkothasson. Az MR Zenei Együttesek célja, hogy megőrizzen és továbbvigyen minden jó hagyományt – így e díjakat is – ugyanakkor mind a hazai, mind a nemzetközi hangversenyélet fontos szereplői legyenek.