Pécsiek, akik akkor segítenek, ha nagy a baj – II. rész

Pécsett azt tapasztalták a városi önkormányzat képviselői, hogy a járvány miatt akár olyanok is valamilyen szociális ellátásra szorultak, akik alapesetben talán nem is kerültek volna nehéz helyzetbe. Mivel sokan nincsenek tisztában azzal, mivel foglalkoznak ezek az intézmények, lapunk egy cikksorozat keretében mutatja be fontos tevékenységeiket, illetve azt is, miként és milyen problémákkal fordulhatnak hozzájuk a bajbajutottak. 

hirdetés
Uránia Mozi

A sorozat második részében a család-, gyermek-, és ifjúságvédelmet vesszük górcső alá. A hajléktalan-ellátásról szóló első részt IDE KATTINTVA olvashatjuk el.

Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ

Jelenleg 120-an dolgoznak a közfeladatot ellátó intézményben, Pécsett és a Pécsi járásban segítenek a rászorulóknak.

Hozzávetőlegesen 2400 gyermekkel és összesen közel 5000 bajbajutottal – családokkal, felnőttekkel, fiatalokkal – állnak éves szinten kapcsolatban.

A megelőzés az egyik legfontosabb feladatuk, de a már nehéz élethelyzetbe kerültek számára különböző tanácsadások is elérhetők. Krízisélelmiszert is tudnak rászorultság esetén adni. Ingyenes szolgáltatásaikhoz pedig hozzátartozik a pszichológiai és jogi segítségnyújtás, a mediáció, a családterápia, a kapcsolattartási ügyelet is.

– Az emberi szükségletek kielégítésének elősegítése és a családok, gyerekek veszélyeztetésének elhárítása a mi feladatunk. Esetmenedzsereink gyermekvédelmi hatósági ügyekben nyújtanak segítséget, például védelembe vagy nevelésbe vett gyermekek és családjaik számára nyújtanak segítséget, előmozdítva a családban történő nevelkedés biztosítását, elősegítését. Ha egy szomszéd, intézmény, családtag hall olyan felnőttről, vagy gyermekről, akinek segítségre van szüksége, minket megkereshet. Természetesen személyesen is lehet nálunk jelentkezni és saját részre, vagy más, bajba jutott számára segítséget lehet kérni. A jelzést követően szakembereink felkeresik a a jelzett személyt és megkezdjük a közös munkát – mondta el lapunknak Nagy István, az ECSGYK igazgatója.

Hozzátette, adománygyűjtéssel is foglalkoznak, részt vettek például a Program A Pécsi Idősekért (PAPI) kezdeményezésben és a program megvalósításában. De az intézmény több helyi szervezettel és az önkormányzattal karöltve segített – még karácsonykor is – a járványhelyzet alatt, nehéz szociális körülmények között élő családokon.

Nagy István

Mint az igazgató lapunknak elmondta, a járványhelyzetben elsősorban alapvető élelmiszerre volt szüksége pártfogoltjaiknak. A munka és ezzel összefüggésben a jövedelem elvesztése nagy gondot okozott a klienseknek az étkezések megoldásában. Emellett segítettek az ECSGYK munkatársai a rászorulóknak bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, postai szolgáltatás igénybevételében. Hozzátette, gyakran előfordult – elsősorban időseknél -, hogy gondot okozott a bezártságból fakadó rossz mentális állapot is, emiatt létrehoztak egy mentálhigiénés csapatot, akik telefonon tartották a kapcsolatot az érintettekkel. Azt is elmondta, szerencsére kevés általuk kezelt családot érintett maga a koronavírus betegség.

Hogyan kérhetünk segítséget? A Család-és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat, valamint a Gyermekek Átmeneti Otthona is úgy tud segíteni, illetve kapcsolatba jutni a rászorulókkal, hogy azok jelzéssel élnek az irányukba. Pécsett négy városrészen, az Anikó utca 5., a Megye utca 22., a Tüzér utca 7., valamint a Hársfa utca 154. alatti telephelyeken kérhetünk személyesen segítséget. Ezen helyszínek mellett pedig Orfűn, Görcsönyben és Kővágószőlősön is jelen vannak az intézmény munkatársai. Természetesen telefonon, a 72/444-877 számon és e-mailben, a honlapon található elérhetőségen is bátran kereshetjük az ECSGYK-t. A második járványhullámban pedig több, kifejezetten a koronavírus miatti problémákkal kapcsolatos segítségkérésre szánt telefonszámot élesítettek: 30/210-6182 és 30/210-6194.

Kisgyermek Szociális Intézmények

Pécs Megyei Jogú Város Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága a három éves
kor alatti kisgyermekek napközbeni ellátását 11 tagbölcsődében biztosítja 832 férőhelyen. A szocio-kulturális hátrányokkal küzdő gyerekek speciális igényeihez és szocializációs kihívásaihoz igazodóan, a Törpike és Hétszínvirág intézmények empatikus, befogadó hozzáállással, inkluzív pedagógiai módszerekkel segítik az érintett családokat.

– Intézményünkben saját gyógypedagógus, pszichológus, szociális munkás és dietetikus végzi magas szakmai színvonalon a gyermekek gyógypedagógiai és pszichológiai szűrését, fejlesztő támogatását; a családok gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsadását; az egyéni és csoportos szülőkonzultációt, szülőcsoportok vezetését; a gyermekvédelmi feladatok preventív megvalósítását és a gyerekélelmezéssel kapcsolatos tanácsadást – mondta el lapunknak Dallosné Kaurek Csilla igazgató.

Dallosné Kaurek Csilla

A kisgyermekes szülők közt sokszor hallani arról, hogy a bölcsődékbe nem lehet bekerülni, mert akkora a túljelentkezés. Most azonban más a helyzet.

Az elmúlt évek bölcsődei férőhelybővítésnek és bölcsődei felújításoknak köszönhetően
megszűntek a várólisták és a város legtöbb bölcsődéje még 2021 évre is tud gyermeket
fogadni. A koronavírus hatására a szülők jelentős része is óvatosabb a bölcsődei beíratás
tekintetében és sok szülőt visszatartott a súlyos járványhelyzet a bölcsődei ellátás
igénybevételétől. A kisgyermekes családokat azonban szeretnék megnyugtatni: a
vírushelyzetben is folyamatos és biztonságos ellátást vehetnek igénybe a pécsi bölcsődékben, hiszen szigorú higiéniai óvintézkedések mellett tudják a gyermekeket ellátni.

Az igazgató tájékoztatása szerint 265 pécsi bölcsődei dolgozóból idáig összesen 15
betegedett meg és minimális volt a bölcsődei ellátást igénybe vevő családok körében is a fertőzöttség, így az intézménynek szerencsére sikerült elkerülni a csoportos
megbetegedéseket.

– A szülőket így ezúton is a bíztatjuk vegyék igénybe a pécsi bölcsődék szolgáltatásait – fejtette ki az igazgató.

Hozzátette, természetesen kollégái is megküzdöttek a járványhelyzet nehézségeivel: nem csak saját intézményeik a helyzetnek megfelelő átalakításában vettek részt, de jelentős segítséget nyújtottak a PAPI program megvalósításában is.

Hogyan kérhetünk segítséget? Néhány egyszerű lépésben tájékozódhatunk a honlapon a bölcsődékről és a felvételi rendről. 

Ifjúságért Egyesület

1988 óta működik az egyesület, melynek alapítói eredetileg olyan feladatokat szerettek volna megvalósítani, melyek a fiatalságot segítik. Mára ez kissé átalakult, gyermekvédelmi alapellátással foglalkoznak két, Családok Átmeneti Otthonának nevezett intézményben. Olyan családokat támogatnak 1 – indokolt esetben maximum 1,5 – évig lakhatással, akik esetében például a közös életkezdés – főként gyermekkel együtt – problémás, vagy lakhatásuk más oknál fogva megoldatlan.

A gyermekvédelmi törvény alapján ugyanis az a cél, hogy a kicsiket ne kelljen kiemelni csupán anyagi nehézségek miatt a családból.

Sándor Andrea

– 1992-ben úgy láttuk, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő, nem megfelelő családi háttérrel rendelkező fiatalok nem tudnak saját lakhatást biztosítani maguknak sok esetben. Ezért valamilyen megoldást kerestünk, hiszen minden próbálkozás ellenére sem működött és működik tökéletesen az önkormányzati bérlakások rendszere, az albérletet pedig klienseink általában nem engedhetik meg maguknak. Mára Ellátási szerződés keretében átvállalva a kötelező önkormányzati alapfeladatot működünk együtt a mindenkori pécsi városvezetéssel. A két intézményben összesen 26 különböző szerkezetű családot tudunk egyidejűleg elhelyezni és ellátni. Vannak két- és egyszülős családok, gyermektelen párok nálunk, de például unokáját nevelő nagymama is. Emellett van 5 külső férőhelyünk, ahol kevesebb kontrollal, gyakorlatilag csak szakmai támogatással élnek olyanok, akiknek anyagi nehézségei nem párosulnak más problémákkal. Ugyanis sok esetben komplexebb gondok vezetnek ahhoz, hogy segítségre van szükségük, mint szenvedélybetegség, életvezetési problémák, aluliskolázottság, és a többi – mondta el Sándor Andrea ügyvezető elnök.

A már említett intézményekben két munkakör van a vezetőkön kívül: szociális munkások és asszisztensek avagy gondozók dolgoznak itt. Előbbiek feladata, hogy a családokkal a bekerüléstől kezdve folyamatosan azon dolgozzanak, hogy el tudjanak indulni egy jó és hosszútávon tartható irányba – fogalmazott az ügyvezető elnök. Mint mondta, az asszisztensek pedig 24 órában kísérik figyelemmel a bentlakók életét és tanácsaikkal segítik őket. De együttműködési hálóban összedolgoznak olyan szervezetekkel is, akik a család különböző problémáit más kompetenciával tudják kezelni.

Mint Sándor Andreától megtudtuk, a koronavírus az egyesület által segített családok számára is tartogatott kellemetlenségeket, ugyanis sok szülő vendéglátásban vagy az építőiparban tudott eddig elhelyezkedni, azonban most erre nincsen lehetőség. Emellett a karantén is nagyon rosszul érintette őket, különösen az első járványhullámban, mikor a szociális intézményeket bezárták.

Hogyan kérhetünk segítséget? Van, hogy a Gyermekjóléti Szolgálat vagy más szervezet delegál egy-egy családot az egyesülethez, de az érintettek természetesen maguk is jelentkezhetnek náluk a honlapon feltüntetett elérhetőségeken. A bajbajutottakat, ha van szabad férőhely, elhelyezik valamelyik otthonban.

Kiemelt képünk illusztráció.