Pécsre érkezett a Könnyező Szűzanya

Országjáró körútjának soros állomásaként szerdán Pécsre érkezett a máriapócsi Könnyező Szűzanya Kegykép. Az ikont Veszprémből hozták Pécsre, először a Xavéri Szent Ferenc görög katolikus templomba, majd a gyalogos zarándoklat után a Pécsi Székesegyházba. A hívek csütörtök délig folyamatosan imádkozhatnak a kegykép előtt.

hirdetés

Óriási tömeg várta a máriapócsi Könnyező Szűzanya Kegyképet a Xavéri Szent Ferenc görög katolikus templomnál. A Paraklisz szertartás után gyalog vitték az ikont a Pécsi Székesegyházba.

Most először hozták a Dunántúlra a máriapócsi kegyképet. A több mint 300 éves csodatevő ikon a feljegyzések szerint háromszor könnyezett. A pócsi könnyezések sajátossága, hogy nem egy ember látta őket, nem titokban történtek, hanem több napon át zajlottak, sok tanú tett róluk írásos vallomást.

Kocsis Fülöp, hajdúdorogi megyespüspök a Paraklisz szertartás után elmondta: „Rengeteg meglepetés, rengeteg csoda kíséri a zarándokutat. Ez a kegykép mindenütt megindítja, megmozdítja az embereket. Máriapócsnak vonzása van. Ez a vonzás a kegyképből jön. Az országjárás során tisztán látom, hogy az emberekben ott él a belső jóság. Kinyitják szívüket Máriának. Mária érkezése, vonzása megnyitja az emberek szívét.”

Gujbán Tibor felsőzsolcai görög katolikus esperes 13 évig szolgált Pécsett. Bodogán László pécsi parókus meghívására örömmel érkezett Pécsre, hogy egykori szolgálati helyén is megcsodálja a kegyképet. Kapin István a Máriapócs Nemzeti Kegyhely igazgatója szintén Pécsett kezdte pályáját, gyakornokként. Számára a felfrissülést, a megtisztulást jelenti a zarándoklat. Mint mondja, ez a tapasztalat nemcsak enyhíti, de teljes mértékben felülírja azt a szomorúságot, amit akkor érzett, amikor a kegyképet el kellett hozni Máriapócsról. Mert ez az ikon mindenkié.

Az ikon köré szervezett ünnepi programok között szerepel két püspöki szentmise, az Istenszülő Szűz tiszteletére írt két görög katolikus himnusz, a Lorettói Litánia, az Előszenteltek liturgiája, Krétai Szent András nagy bűnbánati kánonja, valamint imaóra is. Udvardy György pécsi megyéspüspök a Pécsi Székesegyházban köszöntötte a kegyképet: „Szívünk szeretetével, a gyermeki hazatalálás örömével, kéréssel, sokszor talán kudarccal a szívünkben köszöntünk, és kifejezzük hálánkat anyaságodért, oltalmadért.”

A Pécsi Székesegyház egész éjjel nyitva tart. Reggel 6 órakor a püspöki szentmise után agapé lesz, majd a Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség imája, ezt követően a katolikus iskolák zenés műsorral lépnek fel. A kegyképet az Úrangyala imádság után, délben viszik tovább, Szegedre.