Pécsre is elhozta Luther 95 tételét a ReforMaraton 500

A Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolájába szerda délután érkezett meg a ReforMaraton 500 és Luther Márton 95 tétele. Ennek a maratonnak Fonyód után a pécsi kollégium a második állomása. Október 31-ig 500 protestáns templom falára, kapujára helyezik ki a katolikus egyházról 1517-ben írt vitaindító dokumentumot.

 

– A reformáció 500. évfordulója alkalmából Wittenbergből indultunk, hogy elvigyük szerte a Kárpát-medencében  Luther 95 tételét. Wittenbergből azzal a szándékkal a szívünkben indultunk, hogy a ReforMaraton 500 is hozzájárul ahhoz, hogy jobb legyen az egyház a Kárpát-medencébe. Ehhez mi, akik részesei lehetünk az eseményeknek, annyit tehetünk hozzá, hogy olyanná változunk, amilyennek a jó Isten szeretne látni – mondta lapunknak a székelyföldi Ikafalva református lelkésze, Bardócz Csaba. A csapat szerdán a drávaszögi Kopácsra, majd a szlavóniai Szentlászlóra futott, a napot a Tolna megyei Bátán zárták.

A Wittenberg és az Erdélyben, Kézdivásárhely mellett található Bereck (a legkeletibb magyar ajkú protestáns egyházközség) közötti utat 500 óra alatt, október 21-ig teszik meg a résztvevők, azokat a településeket érintve, ahol a helyi gyülekezetek vállalják, hogy a 95 tételt tartalmazó hirdetményt legalább október 31-ig látható helyre kifüggesztik.

A tervek szerint a templomokhoz gyalogosan vagy szaladva érkeznek a csapatok, melyekhez a helybeliek is csatlakozhatnak, a résztvevőknek legalább 500 lépést kell megtenniük.

– Az esemény az X, Y és kiemelten a Z generációnak szól, hiszen ők a reformáció 550. évfordulóján is emlékezni fognak erre – tette hozzá Bardócz Csaba lelkipásztor.

 

A fiatalos megemlékezés lehetőséget kínál minden érdeklődőnek, hogy bárhol éljen is a Kárpát-medencében, csatlakozhasson és része lehessen a történéseknek. Másrészt a szervezők célja annak segítése, hogy az 500 éve az evangélium szerint megreformált egyház az elkövetkezendő 500 évben is az evangélium útján maradjon.

Luther Márton
A wittenbergi Luther Márton a protestáns reformáció szellemi atyja Ágoston-rendi szerzetesként lett teológus és professzor, a wittenbergi egyetem bibliatanára. Luther Márton 1517-ben írt vitaindító dokumentumát „95 tétel” megnevezéssel a protestáns reformáció kirobbantójaként tartják számon. A dokumentum központi témája a megtérés, a bűnbánat, és hogy az egyház igazi kincse az evangélium.