Pedofília: Ferenc pápa szigorítana

Egyelőre várni kell rá.

A pedofíliával vádolt volt nuncius, Józef Wesolowski vatikáni letartóztatását az olasz sajtó fordulatként értékelte az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélésekkel szembeni fellépésben és büntetésben, mégpedig olyan fordulatként, amely Ferenc pápa személyes akaratából történt. Valójában az argentin pápa már megválasztása óta szigorítást diktál az egyházon belüli pedofília terén – közölte az MTI.

hirdetés

Az egyházfő alig egy hónappal a megválasztása után, 2013 áprilisában kézbe vette az úgynevezett egyházi pedofília-dossziét, és az eseteket vizsgáló Gerhard Müller bíborostól, a Hittani Kongregáció prefektusától határozott fellépést sürgetett a papok által elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben.

Tavaly júliusban Ferenc pápa motu proprio (saját kezdeményezéséből) megszigorította a vatikáni büntetőjogot, többek között megfosztva a kúria és a szentszéki diplomácia tagjait addig élvezett mentelmi joguktól. Kétszeresére emelték a szexuális visszaélésért járó büntetést is.

Az egyházfő decemberben vatikáni bizottságot állított fel a kiskorúak védelmében Sean O’Malley bostoni bíboros vezetésével, aki arról ismert, hogy az egyházmegyéjében a kinevezése előtt történt pedofíliabotrányok miatti kártérítésre eladta a helyi egyházi ingatlanokat. A bizottság tagja lett az ír Marie Collins asszony is, aki 13 évesen egy pedofil pap áldozata lett.

Ezzel egy időben az ENSZ gyermekjogi bizottsága elvetette a Vatikán gyermekvédelmi jelentését azzal a véleménnyel, hogy az egyház eddig nem tett eleget a papi pedofíliával szemben. Az ENSZ-bizottság állásfoglalását a Vatikán elfogultnak nevezte.
Idén áprilisban Ferenc pápa az ifjúsággal foglalkozó katolikus egyesületek tagjaival találkozva kijelentette, hogy tehernek érzi azt a “rosszat”, amelyet egyes papok követtek el, és bocsánatot is kért azért.

Július 7-én a vatikáni Szent Márta-Házban az egyházfő a papok által elkövetett szexuális visszaélések hat áldozatával találkozott. A La Repubblica című olasz napilapnak ezzel egy időben adott interjúban kijelentette: “bottal veri a pedofil papokat”. Hozzátette, hogy tudomása szerint a pedofilok két százaléka pap, és van közöttük püspök és bíboros is. Ez utóbbit Federico Lombardi szentszéki szóvivő később cáfolta, hangsúlyozva, hogy a pápa szavait félreértették, bíborosokat nem érte a szexuális visszaélések vádja.

Augusztusban Ferenc pápa az őt dél-koreai látogatására elkísérő újságírók előtt a papok általi pedofíliát “fekete miséhez” hasonlította. Korábban leprának nevezte, amelytől meg kell szabadítani az egyházat. Joseph Ratzinger (a későbbi XVI. Benedek) a Hittani Kongregáció prefektusaként, 2005-ben, néhány héttel pápává választása előtt, az “egyház szennyéről” beszélt.

Idén szeptemberben lemondott Sean Brady bíboros, ír prímás, akit az általa vezetett egyházban elkövetett szexuális visszaélések elhallgatásával vádoltak. Ezt Józef Wesolowski letartóztatása követte. A volt nunciust júniusban a Hittani Kongregáció már laikus státusba helyezte. A vatikáni ügyészség pedofíliával és gyermekpornográf felvételek birtoklásával vádolja. Mivel tetteit 2008-2013 között követte el, rá még a korábbi büntetőjog vonatkozik: “csak” 6-7 év vatikáni börtönt kockáztat.

Elemzők szerint Ferenc pápa a XVI. Benedek által megkezdett utat folytatja a papok által elkövetett szexuális visszaélések büntetésére. Az argentin pápa azonban elsőként beszélt zéró toleranciáról és bűncselekményről. Józef Wesolowski letartóztatása és bíróság elé állítása több mint jelképes: Ferenc pápa a néhai II. János Pál egyik közeli munkatársa, a szentszéki diplomácia egykori erős embere ellen lépett fel, azt is jelezve, hogy senki sem érinthetetlen.

“Változás előtt állunk. Volt idő, amikor a papok védelemben részesültek (…) A pápa akarata egyértelmű: nincs több kibúvó, senkivel szemben sem szabad szemet hunyni, főleg ha püspökről van szó. Az egyháznak megtisztulásra és megújulásra van szüksége (…) Korábban az egyház képét védték, de az egyház akkor védi igazán magát, ha az áldozatok mellé áll”- hangoztatta Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke a Corriere della Sera című napilap csütörtöki számában.