Példátlan árvíz, százmilliós károk

Az elsődleges felmérések szerint Pécsnek jóval több, mint százmillió forintos kárt okozott a napokig tartó esőzés, s az abból eredő árvíz. A város több pontján utakat, lakóházakat, autókat rongált meg az elmúlt évszázad legnagyobb esőzése. Az áradások miatti védekezésben több százan, önkéntesek, önkormányzati dolgozók, a holding dolgozói, sőt hajléktalanok is részt vettek. Az önkormányzat állami segítséget kér a helyreállítási munkák finanszírozásához, a károsultak megsegítéséhez.

hirdetés

arviy4

A biztosítótársaságoknál érthetően csütörtöki lapzártánkkor is égtek a vonalak, s a front elvonultával naponta több száz káreseményt jelentettek be nekik a Pécsett, s környékén élők. A Magyar Biztosítók Szövetségénél a Pécsi Híreknek azt mondták: országos szinten mintegy ötmilliárd forintnyi káreseményt jelentettek be eddig, de az adatok feldolgozása után kiderülhet: csak Baranyában is meghaladhatja ez a szám az egymilliárdot. Elmondták: a társaságok igyekeznek megkönnyíteni a bajbajutottak dolgát: a kár bejelentésére vonatkozó 48 órás határidőt kitolták. Akihez nem jutnak el időben, maga is megkezdheti a kárrögzítést, s a társaságok elfogadják a károkról készített fotókat is.

A végleges felmérésekre több hetet kell várni, így egyelőre nem lehet tudni, pontosan mekkora mértékű a Pécsett keletkezett lakossági kár.

A térségünkben szombaton kezdődött, s napokig tartó esőzés első óráiban még csak a letört gallyak és kidőlt fák miatt kellett a tűzoltóknak munkába állniuk, hétfőre azonban már a város több részén is a rendkívüli mennyiségű csapadék, valamint a hegyoldalból érkező, folyóvá duzzadó patakok, csermelyek végezték a rombolást.

A három nap alatt ugyanis annyi eső hullott Pécsre, mint két átlagos tavaszi hónapban összesen. A város csapadékvíz-hálózata ezt a megnövekedett terhelést már nem tudta elvezetni. Az ár hordaléka miatt több helyütt eltömődött a rendszer. A város alacsonyabban fekvő részein szinte tavak alakultak ki. A lakásokba betörő víz miatt így a Pipacs utcából, a Gyöngyfa utcából és Fűzfa utcából közel húsz családot telepítettek át a katasztrófavédelem szakemberei a pécsbányatelepi iskolába, valamint a Családok Átmeneti Otthonába. Mint azt dr. Papp Judit főjegyző elmondta, jó esetben hétvégén a többség visszaköltözhet otthonába. A Magtár utcai épületből kitelepítetteknek azonban még várniuk kell erre, hiszen lakóépületüket statikai vizsgálatoknak kell alávetni.

Hétfő reggelre az Ágoston téren is kritikussá vált helyzet, miután a Tettye-forrásból feltörő víz a Vince utcán hömpölygött végig, majd az Ágoston téri templom alatt az eltömődött lefolyók miatt tóvá alakult.

arviy5

Az ítéletidő miatti áradás a Május 1. utcát sem kímélte: itt autókat sodort magával, s járművek alól mosta ki az útalapot a fél méter magas ár. Mindez a Meszes-patakba érve a Mohácsi út melletti vasúti töltést mosta.

Nagy Csaba alpolgármester – megköszönve a városi védekezésben résztvevők munkáját – ez utóbbi káresemény kapcsán úgy nyilatkozott, hogy vélhetően ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, mivel illegálisan lerakott szemét miatt torlódott fel több méter magasan a víz, amely végül utat tört magának az utcában. A város alpolgármestere szerint ugyanakkor a város vízelvezető-rendszerének felülvizsgálata is szükséges, mert bebizonyosodott: a jelenlegi kapacitás nem bírja el ezt a terhelést.

Dr. Kiss Tibor, a Pécs Holding Zrt. cégvezetője a Pécs TV-nek nyilatkozva azt mondta, több mint százmilliós lehet csak a várost ért kár, s ehhez adódik a biztosítótársaságoktól várt pénz. Mint mondta, az önkormányzat, a holding, a tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársai mellett a lakosság, az egyetemisták és egyesületek is segítettek a védekezésben, sőt hajléktalanok is részt vettek a munkákban; bár – tette hozzá – az indulásnál nem mindenütt voltak elegendően.

Baranyában több helyütt még a pécsinél is súlyosabb gondokat okozott a katasztrófa. A Baranya-csatorna mellett fekvő Sásdon és Vásárosdombón közel harminc házból kellett a lakókat kiköltöztetni, miután a folyóvá szélesedő csatorna vizét nem tartóztatta fel a – részben – alacsonynak bizonyuló gátrendszer. A Pécs melletti pellérdi, illetve a távolabb fekvő mágocsi halastavak is kiöntöttek, Orfűn pedig a stégek mellett a tóparti sétányt is elöntötte a víz. A Pécsi-vízen, illetve a Fekete-vízen is árvízi védekezést végeztek, Szigetváron és Királyegyházán szintén zsákokkal, gátátvágással védekeztek a Bükkösdi-víz megemelkedett szintje miatt. Kárászon és Vékényben, Magyaregregyen szintén súlyos gondokat okozott a megáradt patak, és Mecsekpölöskén is homokzsákokkal védték házaikat az emberek.

Két nap alatt két hónap

A Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mérése szerint szombaton 52 millimétert, vasárnap 68,2 millimétert mértek a műszerek, s csak keddre csendesedett az eső; ekkor 12,9 milliméternyi csapadékot fogtak fel a mérőedények.

Az utóbbi száztíz évben egyszer sem fordult elő, hogy két egymást követő napon ilyen mennyiségű eső essen Pécsett és környékén – mondta a Pécsi Híreknek Bötkös Tamás, a Pogányi Meteorológiai Állomás munkatársa. A szakember azt mondta, májusban átlagosan 62 milliméternyi (egy milliméter csapadék a földfelszínen négyzetméterenként egy liter vizet jelent) csapadék hullik. Bötkös Tamás elmondta, eddig egyszer fordult elő – méghozzá a hetvenes években -, hogy egyetlen nap alatt 40 milliméternyi eső esett, így különösen szélsőségesnek nevezhető az elmúlt hétvégi időjárás. A várható tendenciákról a szakember nem tudott nyilatkozni, ám saját véleménye szerint hasonló mennyiségű csapadékra nem kell felkészülnünk a közeljövőben.

hirdetés