Pellérdig vezet majd az elkerülő

A gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztések első ütemében, 2011 és 2016 között tervezi megépíteni a kormány az M60-as autópálya meghosszabbítását. A Pellérd délkeleti részéig, majd onnan a 6-os útig folytatódó szakasz tervezése már zajlik.

hirdetés

Egy nemrégiben született kormányhatározat értelmében a pécsi elképzelésekkel szemben nem pusztán egy 1,8 kilométeres szakasz épülhet meg első körben. Az M60-as autópálya folytatásaként tizennégy kilométernyi, kétszer egy sávos autóút vezet majd a sztráda mai végpontjától Keszü irányába, Pellérd délkeleti részétől pedig a hatos út felé vezetik a nyomvonalat.

Minderről Kővári János országgyűlési képviselő tájékoztatta lapunkat, amikor a korábban tervezett elkerülő út ütemezésével kapcsolatban kérdeztük. Mint mondta, Csizi Péter, dr. Hoppál Péter és Nagy Csaba képviselőtársaival korábban egy a délnyugati elkerülőért és a sztráda közötti elkerülőért lobbiztak, azonban a kormány egy hosszabb, de a teherforgalom elől Pellérdnek is védelmet biztosító nyomvonal mellett tette le a voksát.

Bár emiatt valamennyit csúszik a tervezett, Pécset és Kertvárost elkerülő szakasz megépítése, az hosszabb lesz, s távol halad majd a déli városrész panelházas övezetétől. A képviselő azt mondta: mivel részben új nyomvonalról van szó, mostantól indulhat a tervezés, majd jövőre a kisajátítások. Kővári János számításai szerint 2013-ban vagy 2014-ben készülhet el az új szakasz.

Az új, hosszabb pályatest megépítése nemcsak amiatt fontos, hogy a Pécs melletti települést és Kertvárost tehermentesítse az autóforgalom alól. A jelenleg már üzemelő, s nemsokára teljes kapacitással működő királyegyházi cementműből érkező szállítmányok egy része az autópályát veszi ugyanis célba. Elkerülő hiányában a cementtel megrakott nyerges vontatók útvonala Pellérdet keresztezné, Kertvárost pedig érintené.