Pár ezer forintból kijön az ünnepi menü

A pécsi éttermek jó része az ünnepek alatt, s a két ünnep között is várja a vendégeket. A legtöbb helyen fejenként 2-3 ezer forintba kerül egy-egy, a desszertet és az italt is tartalmazó menü, így a kereslet sem mondható rossznak.

hirdetés

Érdemes megeresztenie pár telefont, vagy szörfölnie egyet az interneten a pécsi éttermek honlapjait böngészve annak, aki karácsony másnapjára minden türelme elfogyott, ha ételről vagy mosogatásról van szó. A pécsi vendéglátóhelyek ugyanis – néhány kivételtől eltekintve – barátinak mondható áron várják komplett menüajánlatokkal az ünnepek alatt, s a karácsony után érkezőket.

Mint azt Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, a pécsi Aranykacsa étterem vezetője lapunknak elmondta, az ünnepi napok alatt szinte kivétel nélkül minden étterem készül a családi ebédekre, vacsorákra. Mint mondta, az idő mit sem változtatott azon az egyes családoknál dívó szokáson, hogy – ha máskor nem is, évente legalább egyszer – karácsony alkalmából étteremben esznek.

Mint mondta, a legtöbb helyen előre kell foglalni, az ünnepi menüt pedig már ekkor össze lehet állítatni. „Karácsony idején előtérbe kerülnek a halból készült ételek, a gesztenyés sütemények, a töltött káposzta, a hurka, a kolbász, a savanyú levesek” – így az ismert éttermes.

A vendéglátósok idén is meglehetősen visszafogott árakon dolgoznak, így az otthoni főzőcskézéshez viszonyítva csak kismértékben kerülnek többe a fogások az éttermekben. Egy teljes menü Háber Tamás elmondása szerint 2-3 ezer forintból kihozható itallal együtt; a komolyabb összegek az étlapos rendeléseknél jelentkeznek csak.

A szilveszteri foglalások is jól alakulnak, így a szakember, azonban szerinte a komolyabb érdeklődés majd a két ünnep között jelentkezik; sokan ugyanis az utolsó pillanatban döntik csak, el, merrefelé mennek az év utolsó napján. Nem késtek még tehát el azok, akik ilyen helyen szeretnék búcsúztatni az óévet. Egy háromfogásos vacsorát, éjféli pezsgőt, virslit, üdvözlőitalt magában foglaló szilveszterezés élőzenével 7-10 ezer forintba kerül a legtöbb helyen.