Videón péntek 13.: babonásak-e a pécsiek?

Lottózzunk-e,  merjünk-e ünnepelni,  kössünk-e üzletet vagy ki se lépjünk a lakásból, bujdokoljunk el a világ elől, nehogy valami bajunk legyen? Péntek 13-át általában szerencsétlennek tartja a többség, de ez valóban így van?

hirdetés

A babonaság arra vezethető vissza, hogy az ember bizonyos jelenségekre nem tud magyarázatot adni, és bizonyosságot keresve fogódzók után néz. S a babona egyfajta félelem a természetfeletti lényektől, melyek árthatnak az embernek. A babonások szerint a számoknak is különleges jelentőségük van, és tudott, hogy Krisztus utolsó vacsorájánál 13-an voltak az asztalnál, és pénteken feszítették keresztre. Állítólag Napóleon és Roosevelt elnök nem mulasztotta el megszámolni, hányan ülnek annál az asztalnál, ahol helyet akartak foglalni.

Párizsban be is vezettek egy különleges szolgáltatást: szükség esetén 14. vacsoravendéget lehetett ,,kölcsönözni”. A 13-as azért is szerencsétlen szám, mert a tökéletes  12 után következik, ami az év hónapjainak számával egyezik meg, beszédes, hogy a 12-re külön szavunk is van (tucat).