Pénz kellene a kis sportpályákra

Alig-alig foglalkoztak a fenntartók az utóbbi években a még a rendszerváltás előtt, vagy annak környékén épült, jellemzően a tömbházak között meghúzódó sportpályák karbantartásával. A város felmérte a magas kerítéssel szegélyezett bitumenes létesítmények állapotát, s lépne az ügyben.

hirdetés

Mint azt Csizi Péter alpolgármester lapunknak elmondta, mindenképpen szükség van a Pécsett lévő több tucat kisebb-nagyobb, a köznyelvben „ketrecnek” vagy „dühöngőnek” is nevezett sportpálya felújítására, ugyanis a létesítményeket az utóbbi hosszú években alig gondozták.

Mint azt egy, a közelmúltban elkészült felmérés is alátámasztja, ma Pécsett szinte egyetlen ilyen pálya sem felel meg az előírásoknak, környékük, burkolatuk elhanyagolt, sőt, egyes esetekben fokozottan balesetveszélyes. Mára legtöbb helyről hiányoznak a kézilabda kapuk, a kosárlabda palánkok, s a kerítések is az enyészetté lettek már. Az EKF-programban felújítottakat kivéve ma szinte egyetlen pálya sem tudja teljesíteni eredeti célját.

Csizi Péter elmondta, mindenképpen szeretne pénzt áldozni a város a „ketrecek” felújítására, s ha többet nem is, legalább egyet rendbe hoznak idén. Hozzátette: sok múlik azon, hogy a város anyagi mozgástere, mire lesz elég, azonban a maga részéről eltökélt a fejlesztések elindításának ügyében.

A város szeretné elérni, hogy a „dühöngők” környezetében élők maguk is tegyenek lakókörnyezetükért. Ezért a majdani felújítások után helyi civil szervezeteknek adnák át a pályák üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat. Csizi Péter elmondta, ha egyes városrész esetében van fogadókészség, a rekonstrukciót is végrehajthatják a lakók. Az ehhez szükséges forrás előteremtésében is igyekszik segíteni az önkormányzat.