Pénzért veszi meg a rákot és szívhat is szinte mindenhol!

A közterületi dohányzásról szóló rendelet egyértelműen szabályozza, hogy hol tilos Pécsen rágyújtani, ezt mégsem tartják be, de arra sincs kapacitás, hogy minden füstölőt ellenőrizzenek. A korábban széles körű tiltás mára csak az óvodák, bölcsődék és játszóterek 50 méteres körzetére zsugorodott.

hirdetés

Középiskolások a suli előtt, terhes anyukák a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kertjében, betegek a kórházak bejáratánál dohányoznak Pécsett – ezek a képek mindennaposak a városban.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény ötméteres tilalmáról szóló szabályát szinte mindenki ismeri, amely kimondja, hogy közintézmények bejáratától számított ötméteres távolságra lehet rágyújtani, sokan viszont azt nem tudják, hogy Pécsen érvényben van egy 50 méteres tiltás is. Ez korábban kiterjedt az oktatási, nevelési, egészségügyi, sport- és kulturális, egyházi épületek és intézmények, valamint közhivatalok körzetére, a buszmegállókra és taxidrosztokra is, de ez már nem hatályos, csak a bölcsődék, óvodák és játszóterek környékén kell figyelni az ötvenméteres korlátra.

cigi2

Nem nagyon törődnek a rendelettel

A törvényben, valamint az önkormányzati rendeletben meghatározott, a közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását a közterület-felügyelet is ellenőrizheti, és a dohányzási korlátozás tetten ért megszegőjét 30 000 forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatja – közölte lapunkkal Tubák Zoltán, Pécsi Közterület-felügyelet vezetője, aki szerint a felügyelet folyamatosan ellenőrzi a jogszabály és a rendelet betartását, de eddig nem tapasztalt jogszerűtlen magatartást. A vezető arra nem tudott válaszolni, hogy eddig hány esetben és mekkora összegben szabtak ki bírságot közterületi tiltott dohányzásért.

Térképen jelöltük meg, hogy a belvárosban hol kell figyelni:

ovi dohany
A piros körök jelzik, hol nem szabad rágyújtani