Befektetéseket hozhat Pécsnek a török házelnök látogatása

Cemil Çiçek, a Török Nagy Nemzetgyűlés (török parlament) elnöke Kövér László házelnök meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Áder János köztársasági elnökkel.

hirdetés

A házelnök programja során ma Pécsre is ellátogatott, ahol megbeszélést folytatott Páva Zsolt polgármesterrel a TIKA-látogatás (lásd lejjebb) tapasztalatairól, valamint a jövőbeni kulturális és gazdasági kapcsolatok lehetőségéről.

Ezt követően megtekintették a török kori emlékeket, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedet.

A Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke hétfői programját Szigetváron, a Török-Magyar Barátság Emlékparkban folytatta.

Nemrég jártak Pécsen a törökök.

A pécsi török kori építészeti értékek állapotának felmérése, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése céljából török delegáció tárgyalt nemrég a baranyai megyeszékhelyen.

Az építészekből, gazdasági és turisztikai szakemberekből, befektetőkből álló török csoporttal zajló tárgyalások eredményeként befektetések is megvalósulhatnak a városban – jelentette be Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere akkor.

A városvezető hozzátette, hogy elsősorban a turisztikai területen számít előrelépésre, és – mint fogalmazott – Törökországra mint stratégiai partnerre tekint Pécs városa. A polgármester beszámolt arról, hogy a török delegáció tagjai között vannak a Török Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (Turkish International Cooperation and Development Agency – TIKA) szakemberei; az 1992-ben alakult szervezet egyik fontos feladata a török kori emlékek felkutatása és gondozása.

A szervezet elnöke, Serder Cam az MTI kérdésére elmondta: a hét folyamán szakemberekkel tekintik meg Pécs török kori emlékeit, többek között a Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámit, a Széchenyi téri Gázi Kászim-dzsámit, Idrisz baba türbéjét és Memi pasa fürdőjét, egyúttal felmérik ezek állapotát is.

Serder Cam kiemelte: amennyiben szükséges, török segítséggel valósulhat meg a hódoltság idejéből származó építészeti emlékek karbantartása, felújítása, restaurálása. Hozzátette: Törökország abban érdekelt, hogy a ránk maradt több száz esztendős építményeket a lehető legjobb állapotban lehessen bemutatni, ennek érdekében mindent megtesznek.