Pénzügyi Napok Pécsen

A tavalyi 0,8 százalék után az idén várhatóan 1,1 százalékkal járul hozzá a GDP bővüléséhez az az 1000 milliárd forint támogatás, amellyel az Eximbank és a MEHIB közös szervezete, az EXIM a kereskedelmi bankokon keresztül is segíti az export- és beruházási tevékenységet, a munkahelyteremtést – mondta az Eximbank vezérigazgatója kedden Pécsett.

hirdetés

Nátrán Roland a Magyar Közgazdasági Társaság baranyai szervezete, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és mások mellett a Pécsi Tudományegyetem által szervezett 8. Pécsi Pénzügyi Napokon rámutatott: a program jelentőségét növeli, hogy a forrás kétharmad részét a kis- és középvállalatok kapták, ebben a tekintetben pedig “további újdonságokra lehet számítani”.

“Az EXIM a mikro-, kis- és középvállalatokat a közeljövőben nemcsak intézményi szinten és a jól bejáratott, jól ismert finanszírozási struktúrákkal, hanem új, speciális termékekkel is szeretné segíteni” – jegyezte meg a vezérigazgató. Hozzátette, ennek részleteit hamarosan bejelentik, s reményeik szerint az új lehetőségek iránt nagy lesz az igény.

Nátrán Roland felidézte, hogy az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja (ehp) iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a 2012-ben 150 millió euróval induló hitelkeretet tavaly év végére 450 millió euróra, majd a napokban egymilliárd euróra emelték, és a bővítésnek nincs felső határa.

Az Eximbank középlejáratú (2-5 éves futamidejű) hiteleit azok a kis- és közepes cégek vehetik igénybe a hitelintézeteken keresztül, amelyek éves árbevétele nem haladja meg a 15 milliárd forintot. Minimum 40 ezer euró, maximum 10 millió euró összegű devizakölcsönhöz juthatnak a programban a hazai, exporttevékenységet folytató kkv-k – tette hozzá a vezérigazgató.

A vezérigazgató kiemelte, hogy így a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja révén a hazai vállalkozások olcsó forintforráshoz, az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja révén pedig olcsó devizaforráshoz jutnak.

Arról is beszámolt, hogy az EXIM refinanszírozási tevékenységét nagymértékben kiterjesztették, az ehp-ban már 21 pénzintézeti partnerére támaszkodik az EXIM.

Nátrán Roland szólt arról is, hogy az EXIM banki részének mérlegfőösszege a 2012. évi 190 milliárd forintról 2013 végére 400 milliárd forintra nőtt, az idei terv 600 milliárd forint, míg 2016-ra az 1000-1200 milliárd forintos mérlegfőösszeg elérése.

A MEHIB biztosítói állománya 2012 végén 180 milliárd forint volt, 2013 végén 260 milliárd forintot tett ki, 2014 végén várhatóan 300 milliárd forintot ér el.

A dinamikus bővüléssel a cél a kkv-k exportkapacitásainak, versenyképességének fokozása.