Permetezéstől lesznek hangosak az esték

A Biokom július 2-ától kezdve két héten át végezteti el vállalkozóval a pécsi közterületeken lévő vadgesztenyefák permetezését aknázómoly kártevő ellen – hívja fel a figyelmet a cég közleményében.

hirdetés

Idén nyáron ezek a rovarok a megszokottnál később jelentek meg, így eddig még nem volt indokolt a beavatkozás megkezdése. A szerdától induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, este 10 órától másnap hajnal 4-ig. A tervek szerint folytatólagosan, az időjárástól függően kerülnek permetezésre levéltetű ellen a városi rózsafelületek és a közterületi dézsás növények is. A felhasznált permetszerek: Runner 2F (rovarölő), TOPAS 100 EC (gombaölő), Csöppmix (tápoldat), Sliwet (tapadásfokozó), Decis Mega (rovarölő), Mospilan 20 Sg (rovarölő), amelyek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szerek. A permetszerek élelmezésügyi várakozási ideje 21 nap, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A szolgáltató felhívja a lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Amennyire lehet, alacsony zajszinten fogják végrehajtani a munkát. Az éjszakai permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.