Perre készül a város a tettyei romok miatt

Szatmári püspök egykori palotájának romjai tavaly áprilisban sérültek meg, miközben a középkori műemlék közvetlen környezetében a kulturális fővárosi program keretében zajlottak térfelújítási munkálatok. A város immár ügyvédet fogadna a keletkezett károk megtérítésére.

hirdetés

A romok birtokba vételére még nyárig várnunk kell, miután addigra fejeződnek be a munkák a Tettyén. A Szatmári-palotarom falain tavaly tavasszal hatalmas repedések jelentek meg, s csupán a katasztrófavédelem azonnali beavatkozásának köszönhetően nem történt nagyobb baj, s nem dőltek ki a több méter magas kőfalak. Az akkori ideiglenes megerősítést immár felváltotta a végleges megtámasztás, amely során az aljzatot is megerősítették, s acélhuzalokkal rögzítették a megsérült részt – mindez nettó 56 millió forintjába került a városnak.

Az önkormányzat szakértői anyagokra támaszkodva a tettyei EKF-beruházást végző I-AXIS Kft.-vel szemben kártérítési igényt nyújtott be, ám mivel ezt vitatta a kivitelező, ezért várhatóan a város pert indít a cég ellen.
Mint az a felek közötti levelezésből is kiderül, a független szakértő kivitelezői és tervezői felelősséget állapított meg, ám a város – áll az önkormányzat álláspontját tartalmazó levélben – nem köteles szakemberrel átvizsgáltatni a terveket, ráadásul a sérülés bekövetkeztekor az önkormányzat a kivitelezővel állt jogviszonyban. Az önkormányzat szerint pedig az esetleges tervezői hibákról a kivitelezőnek kellett volna tájékoztatást adnia számára, a romok állapotára való tekintettel, már a munkavégzés előtt, s egyben meg kellett volna vizsgálnia a terveket is. Mivel ez nem történt meg – nem a tőle elvárható gondossággal járt el -, így kártérítési kötelezettsége áll fenn.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere szerint a város próbált megegyezni a kivitelezővel, ám ez eddig nem sikerült, s a megegyezésre jelenleg nem lát erre reális esélyt sem, amennyiben a kártérítést nem fizeti ki az önkormányzatnak a vállalkozó, akkor amilyen gyorsan csak lehet feljelentést tesznek.

Az I-AXIS Kft. ügyvezetője, Bögyös Sándor által írt válaszlevél szerint azonban a szakértői vélemény a romok megroggyanását felerészben vis maiornak, előre nem látható eseménynek értékelte. Másrészt pedig a statikus tervező, az építész tervező, a hatóság és a megbízó felelősségét állapította meg.

Bögyösék szerint így a falak megsérülése a nem megfelelő tervellenőrzésre, a velük határos területen elvégzett támfal- és útépítésre, a palotarom falainak rossz szilárdsági állapotára, valamint a nem körültekintő tervezésre vezethető vissza.

A Pécs TV munkatársának Bögyös Sándor úgy nyilatkozott, hogy nem tud a kártérítési per indításáról, s megdöbbentőnek tartja, hogy erről a sajtóból kell értesülnie.

Az önkormányzat gazdasági bizottsága szerdán dönt a perben eljáró ügyvéd személyéről.