Pert fontolgat a város a buszos ügylet miatt

A Pécsi Törvényszék ítélete alapján 2,4 milliárd forintos vagyonvesztést szenvedett el a Pécsi Közlekedési Zrt. amiatt, hogy a Mecsekbusz Kft. által irányított vállalat eladta buszait PK Busrent Kft.-nek 2009-ben, majd azokat vissza is bérelte. Pécs akár polgári pert is indíthat.

hirdetés

A Pécsi Törvényszék nem jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtotta Keczer Lászlót, a PK Zrt. volt vezérigazgatóját különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt.

Mint ismert, 2009. január elsején úgy adta el a PK Zrt. a buszait a PK Busrent Kft.-nek, hogy azokat rögtön vissza is bérelte: a bíróság megállapítása szerint így az értékesítés időpontjától kezdve 2011 márciusáig 2,4 milliárdos vagyonvesztést okoztak az ügylettel a buszos társaságnak. (Ismert: tavaly márciusban a város átvette az irányítást, és a kétharmados többséget a vállalat vezetésében.)

A PK Busrent Kft.-től egy korábbi bírósági ítélet alapján már visszakapta a Pécsi Közlekedési Zrt. a buszokat, ám egyelőre kérdéses, hogy a vagyonvesztésből adódó 2,4 milliárdot valaha vissza tudja-e szerezni a város.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere úgy vélekedett, hogy a PK Busrentnek valóban ilyen mértékű kötelezettsége keletkezett a PK Zrt. felé, s emiatt indítható is lehet polgári per. Hozzátette: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy hogyan és milyen módon tud a város érvényt szerezni egy ilyen jellegű követelésnek.

Köztudott, hogy a buszos ügylet hátterében gibraltári és máltai cégek is meghúzódtak, amelyek mögött ugyanaz a milliárdos, a buszos körökben ismert vállalkozó, Rehus Ernő áll. Ő a botrány kirobbanása óta ismeretlen helyen, külföldön tartózkodik.

Az ügy pikantériája, hogy a PK Busrent Kft.-t 40 százalékban birtokolta a PK Zrt., 60 százalékát azonban az LL Bus Kft. Ez utóbbi cég decemberben megszűnt, ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a buszokért kifizetett bérleti díjból mennyit utaltak át a PK Busrentnek, és az a pénz jelenleg kinél van.